Kulinarna mapa polski to coraz częściej bary serwujące rolki ryżu z rybą, albo warzywami, zawinięte w morskie algi. Danie to staje się coraz bardziej popularne również w Polsce, coraz częściej kojarzy sie trochę ze street foodem.

Dania te w barach, lokalach sa dość drogie, ale pokażę Wam jak przygotować je w domu. Szybki i bardzo prosto.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 250g łososia
  • tykwa
  • rzodkiew marynowana
  • wasabi
  • ogórek zielony
  • serek Philadelphia
  • paluszki krabowe
  • sos sojowy
  • 8 płatów nori
  • marynowany imbir
Jak przygotować dobre sushi
Jak przygotować dobre sushi

Przygotowanie sushi – krok pierwszy – ryż

Ryż dokładnie myjemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy. Proporcje wody do ryżu to 1:1. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu licząc od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu odstawiamy go na bok pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie dodajemy ocet ryżowy i całość mieszamy. Ryż powinien wystygnąć do temperatury pokojowej.

Obejrzyj nasze filmy:

Przygotowanie sushi – krok drugi – formowanie rolek

Na płaty nori (na stronę chropowatą) układamy cienką warstwę ryżu. Następnie na jednym końcu układamy dodatki. Może to być surowy łosoś pokrojony w paseczki, ogórek, tykwa itd. A następnie przy pomocy maty bambusowej zwijamy rolkę sushi. Następnie kroimy rolkę w kawałki.

Sushi możecie przygotować z dowolnymi dodatkami – paluszkami krabowymi, surowym, albo smażonym łososiem. Możecie również przygotować wersje wegetariańskie.

Przygotowanie sushi – krok trzeci – z czym podajemy sushi

Pokrojone sushi układamy na talerzu, albo drewnianej desce. Podajemy je z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi.

Jak przygotować dobre sushi
Domowe maki

Smacznego!