Kulinarna mapa polski to coraz częściej bary serwujące rolki ryżu z rybą, albo warzywami, zawinięte w morskie algi. Danie to staje się coraz bardziej popularne również w Polsce, coraz częściej kojarzy sie trochę ze street foodem.
Dania te w barach, lokalach sa dość drogie, ale pokażę Wam jak przygotować je w domu. Szybki i bardzo prosto.
Składniki
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 250g łososia
- tykwa
- rzodkiew marynowana
- wasabi
- ogórek zielony
- serek Philadelphia
- paluszki krabowe
- sos sojowy
- 8 płatów nori
- marynowany imbir

Przygotowanie sushi – krok pierwszy – ryż
Ryż dokładnie myjemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy. Proporcje wody do ryżu to 1:1. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu licząc od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu odstawiamy go na bok pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie dodajemy ocet ryżowy i całość mieszamy. Ryż powinien wystygnąć do temperatury pokojowej.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotowanie sushi – krok drugi – formowanie rolek
Na płaty nori (na stronę chropowatą) układamy cienką warstwę ryżu. Następnie na jednym końcu układamy dodatki. Może to być surowy łosoś pokrojony w paseczki, ogórek, tykwa itd. A następnie przy pomocy maty bambusowej zwijamy rolkę sushi. Następnie kroimy rolkę w kawałki.
Sushi możecie przygotować z dowolnymi dodatkami – paluszkami krabowymi, surowym, albo smażonym łososiem. Możecie również przygotować wersje wegetariańskie.
Przygotowanie sushi – krok trzeci – z czym podajemy sushi
Pokrojone sushi układamy na talerzu, albo drewnianej desce. Podajemy je z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi.

Smacznego!