Chlebek ziołowy
Pieczywo

Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy jest idealny na spotkanie ze znajomymi. Podany zaraz po upieczeniu, będzie świetnym dodatkiem do sałatek. Chlebek najlepiej jest podać zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły i każdy może sobie kawałek go urwać.

Do przygotowania masła ziołowego, możecie wykorzystać dowolne zioła. Te podane w przepisie to tylko nasza propozycja.

Składniki na ciasto

  • 40 g oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 g ciepłej wody
  • 40 g  świeżych drożdży

Składniki na masło ziołowe

  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • odrobina natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
Chlebek ziołowy
Szybki, domowy chlebek ziołowy. Idealny do sałatek!

Chlebek ziołowy – przepis

Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną bazylię i pietruszkę oraz pozostałe zioła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy przy pomocy widelca.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy go na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy masłem i kroimy w paseczki o szerokości ok 5-6 cm. Każdy z paseczków smarujemy masłem ziołowym, a następnie zwijamy w harmonijkę. Układamy w tortownicy (o średnicy 26 cm), jeden obok drugiego.

Chlebek pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.