Chlebek ziołowy jest idealny na spotkanie ze znajomymi. Podany zaraz po upieczeniu, będzie świetnym dodatkiem do sałatek. Chlebek najlepiej jest podać zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły i każdy może sobie kawałek go urwać.
Do przygotowania masła ziołowego, możecie wykorzystać dowolne zioła. Te podane w przepisie to tylko nasza propozycja.
Składniki na ciasto
- 40 g oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 600 g maki pszennej
- 300 g ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
Składniki na masło ziołowe
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 niewielkiej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- odrobina natki pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
Chlebek ziołowy – przepis
Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną bazylię i pietruszkę oraz pozostałe zioła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy przy pomocy widelca.
Obejrzyj nasze filmy:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy go na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy masłem i kroimy w paseczki o szerokości ok 5-6 cm. Każdy z paseczków smarujemy masłem ziołowym, a następnie zwijamy w harmonijkę. Układamy w tortownicy (o średnicy 26 cm), jeden obok drugiego.
Chlebek pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!