Chlebek ziołowy jest idealny na spotkanie ze znajomymi. Podany zaraz po upieczeniu, będzie świetnym dodatkiem do sałatek. Chlebek najlepiej jest podać zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły i każdy może sobie kawałek go urwać.

Do przygotowania masła ziołowego, możecie wykorzystać dowolne zioła. Te podane w przepisie to tylko nasza propozycja.

Składniki na ciasto

  • 40 g oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 g ciepłej wody
  • 40 g  świeżych drożdży

Składniki na masło ziołowe

  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • odrobina natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
Chlebek ziołowy
Szybki, domowy chlebek ziołowy. Idealny do sałatek!

Chlebek ziołowy – przepis

Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną bazylię i pietruszkę oraz pozostałe zioła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy przy pomocy widelca.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy go na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy masłem i kroimy w paseczki o szerokości ok 5-6 cm. Każdy z paseczków smarujemy masłem ziołowym, a następnie zwijamy w harmonijkę. Układamy w tortownicy (o średnicy 26 cm), jeden obok drugiego.

Chlebek pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.

Smacznego!