Sałatka z pieczonym dorszem to zdrowa i dietetyczna propozycja na lunch, albo kolację. Danie to przygotujemy w kilka chwil i z całą pewnością będzie bardzo smacznie.
Sos do sałatki przygotujemy na bazie octu jabłkowego, który ma właściwości odchudzające i oczyszczające.
Sprawdź przepis: Sałatka z grillowaną papryką i cukinią
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 100g polędwicy z dorsza
- miks sałat
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- odrobina majeranku
- sól
- pieprz
- sos z cytryny
- kromka pieczywa razowego
Sałatka z pieczonym dorszem – przepis
Dorsza myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Dorsza pieczemy przez ok 15-17 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Do miseczki dodajemy miks sałat, podzielonego na mniejsze kawałki dorsza. Następnie całość skrapiamy sosem przygotowanym na bazie octu jabłkowego, oliwy, majeranku i oregano.
Podczas przygotowywania sałatki, w tosterze podpiekamy kromkę pieczywa. Możemy ją również podpiec na patelni.
Smacznego!