
Domowa wersja sushi
Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli ta kupiona w restauracji.
Oprócz wyjątkowego smaku będziecie mieli również ogromną frajdę z jego przygotowania.
Należy pamiętać, że kluczowy jest tutaj ryż, to od niego zależy cały smak tej potrawy.
Domowa wersja sushi – składniki
- 3 szklanki ryżu (specjalny do sushi)
- 4 szklanki wody
- 5-6 łyżek zaprawy do ryżu (kupicie już gotową)
- 350g świeżego łososia (z pewnego źródła)
- tykawa
- rzodkiew marynowana
- nori
- serek Philadelphia
- czarny sezam
- dodatkowo: imbir marynowany, sos sojowy
- ogórek zielony
- „pałeczki krabowe„
Przygotowanie ryżu
- Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu, zostawiamy przykryty jeszcze przez 10 minut.
- Ryż przekładamy do miski, dodajemy zaprawę do ryżu i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie sushi
- Łososia kroimy w paseczki i część z nich smażymy na patelni. Dzięki temu będziemy mieli sushi z pieczonym łososiem.
- Ogórka kroimy w cienkie plasterki.
- Na nori rozkładamy cienką warstwę ryżu. Następnie przy jednym końcu układamy dowolną kombinację dodatków i zwijamy. Najłatwiej będzie zwijać sushi przy pomocy bambusowej maty. Warto miejsce układania dodatków posmarować serkiem Philadelphia, nadamy wtedy specyficzny smak :)
- Sushi następnie kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm.
- Domowe sushi podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
Smacznego!
0 komentarzy