Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli ta kupiona w restauracji.
Domowe sushi to świetna alternatywa dla restauracyjnego sushi i może być przygotowane w łatwy i przystępny sposób. Przygotowanie sushi w domu pozwala na dostosowanie farszu i dodatków do indywidualnych upodobań smakowych.
Oprócz wyjątkowego smaku będziecie mieli również ogromną frajdę z jego przygotowania.
Obejrzyj nasze filmy:
Należy pamiętać, że kluczowy jest tutaj ryż, to od niego zależy cały smak tej potrawy.
Domowa wersja sushi składniki
- 3 szklanki ryżu (specjalny do sushi)
- 4 szklanki wody
- 5-6 łyżek zaprawy do ryżu (kupicie już gotową)
- 350g świeżego łososia (z pewnego źródła)
- tykawa
- rzodkiew marynowana
- nori
- serek Philadelphia
- czarny sezam
- dodatkowo: imbir marynowany, sos sojowy
- ogórek zielony
- „pałeczki krabowe„
Domowa wersja sushi – przygotowanie ryżu
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu, zostawiamy przykryty jeszcze przez 10 minut.
Ryż przekładamy do miski, dodajemy zaprawę do ryżu i odstawiamy do ostygnięcia.
Domowa wersja sushi – przygotowanie sushi
Łososia kroimy w paseczki i część z nich smażymy na patelni. Dzięki temu będziemy mieli sushi z pieczonym łososiem.
Ogórka kroimy w cienkie plasterki.
Na nori rozkładamy cienką warstwę ryżu. Następnie przy jednym końcu układamy dowolną kombinację dodatków i zwijamy. Najłatwiej będzie zwijać sushi przy pomocy bambusowej maty. Warto miejsce układania dodatków posmarować serkiem Philadelphia, nadamy wtedy specyficzny smak :)
Sushi następnie kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm.
Domowe sushi podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
Smacznego!