Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli ta kupiona w restauracji.

Domowe sushi to świetna alternatywa dla restauracyjnego sushi i może być przygotowane w łatwy i przystępny sposób. Przygotowanie sushi w domu pozwala na dostosowanie farszu i dodatków do indywidualnych upodobań smakowych.

Oprócz wyjątkowego smaku będziecie mieli również ogromną frajdę z jego przygotowania.

Obejrzyj nasze filmy:

Należy pamiętać, że kluczowy jest tutaj ryż, to od niego zależy cały smak tej potrawy.

Domowa wersja sushi składniki

  • 3 szklanki ryżu (specjalny do sushi)
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek zaprawy do ryżu (kupicie już gotową)
  • 350g świeżego łososia (z pewnego źródła)
  • tykawa
  • rzodkiew marynowana
  • nori
  • serek Philadelphia
  • czarny sezam
  • dodatkowo: imbir marynowany, sos sojowy
  • ogórek zielony
  • pałeczki krabowe

Domowa wersja sushi – przygotowanie ryżu

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu, zostawiamy przykryty jeszcze przez 10 minut.

Ryż przekładamy do miski, dodajemy zaprawę do ryżu i odstawiamy do ostygnięcia.

Domowa wersja sushi – przygotowanie sushi

Łososia kroimy w paseczki i część z nich smażymy na patelni. Dzięki temu będziemy mieli sushi z pieczonym łososiem.

Ogórka kroimy w cienkie plasterki.

Na nori rozkładamy cienką warstwę ryżu. Następnie przy jednym końcu układamy dowolną kombinację dodatków i zwijamy. Najłatwiej będzie zwijać sushi przy pomocy bambusowej maty. Warto miejsce układania dodatków posmarować serkiem Philadelphia, nadamy wtedy specyficzny smak :)

Sushi następnie kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm.

Domowe sushi podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Domowa wersja sushi

Smacznego!