Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te zrazy z przepisu Madzi, są one niezwykle soczyste, a mięso delikatne i rozpływa się w ustach.
Zrazy będą z dodatkiem ogórka kiszonego i boczku… pychota!
Koniecznie spróbujcie…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 8 plastrów karkówki
- 150g krojonego wędzonego boczku
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- musztarda np. delikatesowa bo jest łagodna w smaku
- 0,5 l bulionu
- 3 łyżki mąki
- olej
- wykałaczki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- mąka do obtoczenia zrazów
Delikatne i kruche zrazy z karkówki – przepis
- Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy.
- Cebulę kroimy w cienkie ćwierć plasterki.
- Ogórka kroimy w kostkę.
- Jeśli nie udało Wam się kupić już gotowego pokrojonego boczku, to należy go pokroić w kostkę.
- Każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą, układamy na nim cebulkę, ogórka, boczek i zwijamy. Przy pomocy wykałaczek spinamy go aby nam się nie rozpadł podczas smażenia i duszenia.
Nie musicie wykorzystać całego ogórka i cebuli – wykorzystamy go za chwilę. - Każdy zraz obtaczamy w mące.
- Na odrobinie oleju smażymy mięso ok. 5 minut z każdej strony.
- Przekładamy zrazy na większą patelnię, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jeśli został to ogórek kiszony – sos nabierze wyjątkowego smaku.
- Zrazy dusimy pod przykryciem przez ok. 40 minut.
- W kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Zmniejszamy ogień pod zrazami i dusimy aż sos zgęstnieje.
Danie to możecie podać z ziemniaczkami i sałatką z ogórka kiszonego i cebulki.
Smacznego!