Delikatne i kruche zrazy z karkówki

Delikatne i kruche zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te zrazy z przepisu Madzi, są one niezwykle soczyste, a mięso delikatne i rozpływa się w ustach.

Zrazy będą z dodatkiem ogórka kiszonego i boczku… pychota!

Koniecznie spróbujcie…

Składniki

  • 8 plastrów karkówki
  • 150g krojonego wędzonego boczku
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • musztarda np. delikatesowa bo jest łagodna w smaku
  • 0,5 l bulionu
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • wykałaczki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mąka do obtoczenia zrazów

Delikatne i kruche zrazy z karkówki – przepis

  1. Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy.
  2. Cebulę kroimy w cienkie ćwierć plasterki.
  3. Ogórka kroimy w kostkę.
  4. Jeśli nie udało Wam się kupić już gotowego pokrojonego boczku, to należy go pokroić w kostkę.
  5. Każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą, układamy na nim cebulkę, ogórka, boczek i zwijamy. Przy pomocy wykałaczek spinamy go aby nam się nie rozpadł podczas smażenia i duszenia.
    Nie musicie wykorzystać całego ogórka i cebuli – wykorzystamy go za chwilę.
  6. Każdy zraz obtaczamy w mące.
  7. Na odrobinie oleju smażymy mięso ok. 5 minut z każdej strony.
  8. Przekładamy zrazy na większą patelnię, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jeśli został to ogórek kiszony – sos nabierze wyjątkowego smaku.
  9. Zrazy dusimy pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  10. W kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Zmniejszamy ogień pod zrazami i dusimy aż sos zgęstnieje.

Danie to możecie podać z ziemniaczkami i sałatką z ogórka kiszonego i cebulki.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.