Domowa wersja sushi - jak przygotować
Sushi

Domowa wersja sushi – jak przygotować

W tym wpisie garść porad, jak przygotować domowe sushi. Jakie składniki kupić, jak zwijać sushi, jak ugotować ryż, który jest podstawą dobrego sushi. Wskazówki dla początkujących i tych trochę bardziej zaawansowanych.

Sushi nie przygotowujemy dość często, więc warto do jego przygotowania użyć dobrych jakościowo składników. Podstawą jest oczywiście łosoś i kupcie świeżego u dobrego dostawcy. Łosoś z lodówki z dyskontów musi być poddany obróbce cieplnej aby mógł być spożywany. A do sushi jest potrzebny również świeży.

Porady jak zrobić domowe sushi

  • Przygotowanie ryżu – do sushi powinniśmy używać specjalnego ryżu przeznaczonego do tego celu. Przed zagotowaniem dokładnie go myjemy, a następnie gotujemy 15 minut od zagotowania się wody. Na jedną szklankę wody dajemy 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu zostawiamy go pod przykryciem. Następnie dodajemy ocet ryżowy wymieszany z solą i cukrem. Możemy użyć gotowej już zalewy do ryżu do sushi. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • mata bambusowa i folia spożywcza – mata przyda nam się do zwijania sushi. Warto przed zwijaniem sushi owinąć matę bambusową folią spożywczą, aby zbytnio się nie ubrudziła.
  • Szklanka wody i ostry nóż – nóż posłuży nam do krojenia sushi. Od czasu do czasu należy zwilżyć go wodą, aby nie przyklejał się do niego ryż.

Przeczytaj także: Domowa wersja sushi

Niezbędne składniki do sushi

  • Nori – algi morskie
  • Imbir marynowany
  • Wasbi – japoński chrzan
  • Łosoś
  • Ryż do sushi
  • Zielony długi ogórek
  • Paluszki krabowe
  • Tykwa
  • Rzodkiew marynowana
  • Serek Philadelphia
  • Sos sojowy

Przygotowanie sushi

  • Zarówno rybę, jak i ogórka zielonego należy pokroić w podłużne paseczki.
  • Ryż gotujemy zgodnie z wcześniej opisanym przepisem.
  • Zwijanie sushi to proces najbardziej skomplikowany. Do najmniejszych hosomaków użyj połowę nori. Na nori układamy cienką warstwę ryżu, następnie przy jednym końcu dodatki i przy pomocy maty bambusowej zwijamy sushi lekko dociskając.
  • Rolkę sushi kroimy najpierw na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 kawałki.
  • Sushi podajemy (najlepiej) na drewnianej desce, na której układamy również wasabi oraz imbir marynowany.
  • Niezbędny również do sushi jest sos sojowy, który możemy podać małych miseczkach

Warto zobaczyć: Jak tanio zrobić domowe sushi

Domowa wersja sushi - jak przygotować Domowa wersja sushi - jak przygotować

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.