Prawdziwe sushi zjecie tylko w Japonii. Jednak aby skosztować tego przysmaku nie musicie ani jechać do kraju kwitnącej wiśni, ani wydawać majątku na zestaw sushi w restauracji.
W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować w miarę szybko i przede wszystkim tanio zestaw sushi. Tak przygotowany zestaw będzie idealnie nadawał się na każde spotkanie ze znajomymi lub romantyczny obiad albo kolację.
Korzystając z poniższych porad będziecie mogli sporo zaoszczędzić, cena domowego sushi będzie ok. 3 razy mniejsza aniżeli tego w restauracji czy sklepie.
Obejrzyj nasze filmy:
Zatem do dzieła… najpierw musimy wybrać się na zakupy. Co będzie nam potrzebne?
Domowe sushi składniki
- nori – czyli algi morskie
- rzodkiew marynowana
- „paluszki krabowe”
- ogórek zielony
- 3 szklanki ryżu do sushi
- 400g łososia (musi być świeży)
- serek Philadelphia
- majonez
- imbir marynowany
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Domowe sushi jak przygotować
Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. Od tego jak przygotujecie ryż będzie zależał smaku Waszego sushi.
Proporcje przygotowania ryżu są takie:
1 szklanka ryżu = 1 1/3 szklanki wody
Ryż dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i na mocnym ogniu zagotowujemy. Jak woda zacznie się gotować zmniejszamy maksymalnie ogień. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zostawiamy go na kolejne 15 minut pod przykryciem.
W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy razem z solą i cukrem. Dodajemy do ryżu i odstawiamy aby ostygł.
Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy w długie paseczki. Połowę z nich smażymy na patelni bez dodatku oleju.
Ogórka i rzodkiew marynowaną kroimy w cienkie, długie paseczki.
Ja ryż będzie już chłodny rozkładamy jego cienką warstwę na nori, a następnie z jednego brzegu układamy dowolne składniki. Może to być łosoś i ogórek, ogórek i rzodkiew, możecie także dodać odrobinę serka albo majonezu. Następnie zwijamy nori w rulonik. Najlepiej jest wykorzystać do tego matę bambusową.
Sushi podajemy zawsze z imbirem marynowanym.
Ot to cała filozofia przygotowania sushi, najwięcej czasu będzie Wam potrzebne na to aby ryż ostygł.
Smacznego!