Jak tanio zrobić domowe sushi
Inne

Jak tanio zrobić domowe sushi

Facebook

Prawdziwe sushi zjecie tylko w Japonii. Jednak aby skosztować tego przysmaku nie musicie ani jechać do kraju kwitnącej wiśni, ani wydawać majątku na zestaw sushi w restauracji.

W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować w miarę szybko i przede wszystkim tanio zestaw sushi. Tak przygotowany zestaw będzie idealnie nadawał się na każde spotkanie ze znajomymi lub romantyczny obiad albo kolację.

Korzystając z poniższych porad będziecie mogli sporo zaoszczędzić, cena domowego sushi będzie ok. 3 razy mniejsza aniżeli tego w restauracji czy sklepie.

Zatem do dzieła… najpierw musimy wybrać się na zakupy. Co będzie nam potrzebne?

Domowe sushi – składniki

  • nori – czyli algi morskie
  • rzodkiew marynowana
  • „paluszki krabowe”
  • ogórek zielony
  • 3 szklanki ryżu do sushi
  • 400g łososia (musi być świeży)
  • serek Philadelphia
  • majonez
  • imbir marynowany
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Domowe sushi – jak przygotować:

Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. Od tego jak przygotujecie ryż będzie zależał smaku Waszego sushi.

Proporcje przygotowania ryżu są takie:
1 szklanka ryżu = 1 1/3 szklanki wody

Ryż dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i na mocnym ogniu zagotowujemy. Jak woda zacznie się gotować zmniejszamy maksymalnie ogień. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zostawiamy go na kolejne 15 minut pod przykryciem.

W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy razem z solą i cukrem. Dodajemy do ryżu i odstawiamy aby ostygł.

Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy w długie paseczki. Połowę z nich smażymy na patelni bez dodatku oleju.

Ogórka i rzodkiew marynowaną kroimy w cienkie, długie paseczki.

Ja ryż będzie już chłodny rozkładamy jego cienką warstwę na nori, a następnie z jednego brzegu układamy dowolne składniki. Może to być łosoś i ogórek, ogórek i rzodkiew, możecie także dodać odrobinę serka albo majonezu. Następnie zwijamy nori w rulonik. Najlepiej jest wykorzystać do tego matę bambusową.

Sushi podajemy zawsze z imbirem marynowanym.

Ot to cała filozofia przygotowania sushi, najwięcej czasu będzie Wam potrzebne na to aby ryż ostygł.

Jak tanio zrobić domowe sushi

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.