Jak tanio zrobić domowe sushi

Jak tanio zrobić domowe sushi

Prawdziwe sushi zjecie tylko w Japonii. Jednak aby skosztować tego przysmaku nie musicie ani jechać do kraju kwitnącej wiśni, ani wydawać majątku na zestaw sushi w restauracji.

W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować w miarę szybko i przede wszystkim tanio zestaw sushi. Tak przygotowany zestaw będzie idealnie nadawał się na każde spotkanie ze znajomymi lub romantyczny obiad albo kolację.

Korzystając z poniższych porad będziecie mogli sporo zaoszczędzić, cena domowego sushi będzie ok. 3 razy mniejsza aniżeli tego w restauracji czy sklepie.

Zatem do dzieła… najpierw musimy wybrać się na zakupy. Co będzie nam potrzebne?

Domowe sushi – składniki

  • nori – czyli algi morskie
  • rzodkiew marynowana
  • „paluszki krabowe”
  • ogórek zielony
  • 3 szklanki ryżu do sushi
  • 400g łososia (musi być świeży)
  • serek Philadelphia
  • majonez
  • imbir marynowany
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Domowe sushi – jak przygotować:

Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. Od tego jak przygotujecie ryż będzie zależał smaku Waszego sushi.

Proporcje przygotowania ryżu są takie:
1 szklanka ryżu = 1 1/3 szklanki wody

Ryż dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i na mocnym ogniu zagotowujemy. Jak woda zacznie się gotować zmniejszamy maksymalnie ogień. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zostawiamy go na kolejne 15 minut pod przykryciem.

W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy razem z solą i cukrem. Dodajemy do ryżu i odstawiamy aby ostygł.

Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy w długie paseczki. Połowę z nich smażymy na patelni bez dodatku oleju.

Ogórka i rzodkiew marynowaną kroimy w cienkie, długie paseczki.

Ja ryż będzie już chłodny rozkładamy jego cienką warstwę na nori, a następnie z jednego brzegu układamy dowolne składniki. Może to być łosoś i ogórek, ogórek i rzodkiew, możecie także dodać odrobinę serka albo majonezu. Następnie zwijamy nori w rulonik. Najlepiej jest wykorzystać do tego matę bambusową.

Sushi podajemy zawsze z imbirem marynowanym.

Ot to cała filozofia przygotowania sushi, najwięcej czasu będzie Wam potrzebne na to aby ryż ostygł.

Jak tanio zrobić domowe sushi

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.