
Jak zrobić domowe sushi?
Razem z Madzią uwielbiamy sushi :) Miałem wolną niedzielę, więc postanowiłem przygotować domowe sushi. Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie jest trudne, jednak wymaga od nas odrobinę czasu 2-3 godzinki :)
Chyba najważniejszym elementem domowego sushi jest świeży filet z łososia. Zanim przystąpicie do przygotowania sushi znajdźcie sklep, w którym kupicie świeżą rybę.
Kolejnym istotnym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Tym razem postanowiłem przygotować go w multicooker. W tym urządzeniu jest funkcja gotowania ryżu, więc ją przetestowałem :)
Ryż do sushi w multicookerze – przygotowanie:
- Miarką odmierzamy odpowiednią ilość ryżu.
- Ryż dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Umyty ryż wkładamy do multicookera i zalewamy wodą do odpowiedniego poziomu (poziomy są zaznaczone w misce multicookera).
- Ustawiamy program RICE i czekamy 40 minut – ryż będzie gotowy:)
- Do ryżu dodajemy zaprawę do ryżu.
dla osób nie mających multicookera:
- Miarką odmierzamy odpowiednia ilość ryżu.
- Ryż dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Umyty ryż przekładamy do garnka, a następnie zalewamy wodą w proporcjach
1 szklanka ryżu – 1 1/3 szklanki wody. - Po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Od tego momentu gotujemy ryż przez ok. 10 minut pod przykryciem.
- Po ugotowaniu ryżu, zostawiamy go cały czas pod przykryciem przez 15 minut.
- Do ryżu dodajemy zaprawę do ryżu.
Zaprawa do ryżu – przygotowanie:
- W rondelku podgrzewamy (NIE GOTUJEMY) 6 łyżek octu ryżowego z 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką soli. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie ryż przekładamy do bambusowej miski i zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.
Domowe sushi – przygotowanie:
- Na nori układamy cienką warstwę ryżu pozostawiając z jednej strony cienki paseczek bez ryżu.
- Na jednym końcu układamy składniki, które mają się znaleźć w naszej rolce sushi czyli np. łosoś, zielony ogórek, rzodkiew marynowaną, paluszki krabowe. Składniki te możemy dowolnie ze sobą mieszać, ale pamiętajmy aby używać tylko jednego rodzaju ryby w jednej rolce.
- Następnie przy pomocy maty bambusowej zawijamy nasze sushi.
Sushi podajemy razem z sosem sojowych, marynowanym imbirem i japońskim chrzanem wasabi.