Nie ładnie jest się chwalić, ale chyba jednak tym razem to zrobię, bo z tego sushi jestem bardzo dumny. To był mój prezent dla żony na Dzień Kobiet. Wbrew pozorom zrobienie domowego sushi nie jest trudne i wcale nie pochłania dużo czasu.
Na zdjęciu tylko część tego co udało mi się zrobić. Łącznie wyszło mi chyba ok. 80 kawałków.
Najważniejsze jednak w przygotowaniu sushi jest ryż.
Domowe sushi – przygotowanie ryżu do sushi
Potrzebne będą:
- ryż do sushi (nie róbmy sushi ze zwykłego ryżu tylko kupmy specjalny do sushi),
- ocet ryżowy,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżeczki cukru.
Zaczynamy od dokładnego umycia ryżu. Po włożeniu go do miski, zalewamy go wodą i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy 2-3 razy, aż woda będzie w miarę przezroczysta. Następnie gotujemy ryż w proporcjach 1 szklanka ryżu- 1 szklanka wody.
Ryż gotujemy przez 12 minut (w momencie kiedy woda nam się zagotuje zmniejszamy gaz) pod przykryciem. Pamiętajmy aby ryżu nie mieszać w trakcie gotowania. Po 12 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy go przez kolejne 12 minut pod przykryciem.
Do tak przygotowanego ryżu potrzebna jest specjalna zaprawa.
W garnku podgrzewamy 5 łyżek octu ryżowego, 1 łyżeczkę soli i 3 łyżeczki cukru. Podgrzewamy do momentu kiedy cukier nam się nie rozpuści. Pamiętajmy nie wolno nam tego zagotować.
Ugotowany ryż przekładamy do miski i polewamy zaprawą. Miseczkę przykrywamy ściereczką i czekamy aż ryż się ostudzi.
Przygotowanie sushi
W między czasie mamy czas na przygotowanie składników do sushi. Do sushi ze zdjęcia użyłem:
- nori
- sałatę karbowaną
- surowego łososia (pokrojonego w paseczki
- tykawę
- ogórka zielonego (pokrojonego w cienkie paseczki)
Na macie bambusowej układamy płat nori, a następnie na 2/3 rozkładamy ryż. Na dole ryżu układamy sałatę tak aby odrobinkę wystawała, łososia, tykawę, ogórka zielonego. Całość zwijamy rolkę przy pomocy maty bambusowej.