Domowe sushi przygotowuję zazwyczaj jak mają odwiedzić nas znajomi. Oprócz tego, że sushi jest smaczne to z całą pewnością także zdrowe. U mnie podstawowym składnikiem sushi- będzie łosoś – zarówno ten surowy jak i ten pieczony/smażony.
W tym wpisie oprócz tego, że chciałbym Wam pokazać jak przygotować domowe sushi, co jest do niego potrzebne, to również chciałbym zwrócić Wam uwagę na to, że domowe sushi jest znacznie tańsze, aniżeli to kupione w restauracji czy sklepie.
W przy składnikach podam Wam przybliżoną cenę danego produktu, ale pamiętajcie że mogą się one różnic w zależności od miejsce gdzie robicie zakupy.
Obejrzyj nasze filmy:
Kupcie dobrej jakości łososia, będzie podawany również na surowo. Taki paczkowany się nie nadaje – bo musi być poddany obróbce termicznej.
Domowe sushi – składniki (na ok. 90 kawałków)
- 10 płatów nori – cena ok. 10 PLN
- rzodkiew marynowana – cena ok. 6 PLN
- 450g łososia – ok. 25 PLN
- imbir marynowany – ok. 6 PLN za cały słoiczek
- ogórek zielony – ok. 2 PLN
- serek Philadelphia – ok. 4 PLN
- ryż do sushi – ok. 7 PLN za kg (użyjemy ok. 0,5 kg)
- majonez
- ocet ryżowy – ok. 10 PLN za buteleczkę, potrzebujemy ok. 4 łyżek
- pałeczki krabowe – ok. 4 PLN
- cukier
- sól
Podsumowując za składniki zapłacimy: 74 PLN.
Przy czym pamiętajmy, że część składników zostanie nam na przyszły raz m.in. imbir, ocet ryżowy, ryż. Podobnie, nie wykorzystamy całego serka i wszystkich pałeczek więc możemy je wykorzystać do innych potraw. Zatem ena naszego sushi jest znacznie mniejsza.
Porównajcie sobie cenę tego domowego sushi z ceną takiego zestawu w restauracji. Jaka jest różnica?
Domowe sushi – przygotowanie
Ryż dokładnie myjemy, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Na jedną szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody.
Po 15 minutach garnek zdejmujemy z ognia, ale nie odkrywamy przykrywki. Pozostawiamy ryż pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
W rondelku podgrzewamy 4 łyżki octu ryżowego z łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru. Przygotowaną zaprawę mieszamy z ryżem i całość odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętajmy, aby ryż przykryć ściereczką, inaczej nam wyschnie.
Łososia kroimy w paski i część podsmażamy na patelni.
Ogórka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki.
Na nori układamy cienką warstwę ryżu, a następnie na brzegu układamy składniki. Możecie użyć dowolnych np. cienki paseczek serka, łosoś, ogórek, rzodkiew marynowana. Całość zwijamy (rolujemy) przy pomocy maty bambusowej.
Jeśli chcemy zrobić hosomaki czyli sushi tylko z jednym składnikiem to użyjmy tylko połowy płata nori.
Twórzcie sushi wg. swojego pomysłu z dowolnie dobranych składników. Do przygotowanego sushi podajemy imbir marynowany.
Smacznego!