Sos Aioli przygotowywany jest na bazie czosnku, żółtek, oliwy i soku z limonki. Swoje tradycje upatruje w kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli ma konsystencję majonezu i jest świetnym dodatkiem do pieczywa, grillowanych mięs, ryb czy owoców morza.
Sos Aioli idealnie będzie pasował do domowych burgerów.
Przygotowanie go wcale nie jest trudne i czasochłonne.
Obejrzyj nasze filmy:
Sos Aioli – składniki
- 2 żółtka
- oliwa (ok. 3/4 szklanki)
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 limonki
Sos Aioli – przygotowanie
Czosnek drobno siekamy i ucieramy nożem na desce do krojenia z odrobiną soli. Sól połączona z czosnkiem wydobywa jego smak i aromat.
W misce ucieramy przy pomocy trzepaczki (możecie też wykorzystać mikser) – żółtka, czosnek oraz sok z limonki. Jak składniki się połączą dodajemy oliwę. Dodajemy ją w małych ilościach (np. po jednej łyżce) cały czas ucierając. Ucieramy do momentu wykorzystania całej oliwy.
Na koniec doprawiamy sos do smaku szczyptą pieprzu.
Smacznego!
Uwielbiam ten sos. Wyśmienity
Czyli tak naprawdę sos majonezowy z czosnkiem i oliwą :)