Sos Aioli przygotowywany jest na bazie czosnku, żółtek, oliwy i soku z limonki. Swoje tradycje upatruje w kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli ma konsystencję majonezu i jest świetnym dodatkiem do pieczywa, grillowanych mięs, ryb czy owoców morza.

Sos Aioli idealnie będzie pasował do domowych burgerów.

Przygotowanie go wcale nie jest trudne i czasochłonne.

Obejrzyj nasze filmy:

Sos Aioli – składniki

  • 2 żółtka
  • oliwa (ok. 3/4 szklanki)
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 limonki

Sos Aioli – przygotowanie

Czosnek drobno siekamy i ucieramy nożem na desce do krojenia z odrobiną soli. Sól połączona z czosnkiem wydobywa jego smak i aromat.

W misce ucieramy przy pomocy trzepaczki (możecie też wykorzystać mikser) – żółtka, czosnek oraz sok z limonki. Jak składniki się połączą dodajemy oliwę. Dodajemy ją w małych ilościach (np. po jednej łyżce) cały czas ucierając. Ucieramy do momentu wykorzystania całej oliwy.

Na koniec doprawiamy sos do smaku szczyptą pieprzu.

Smacznego!