Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski makaron jest podawany z samym sosem pomidorowym.

Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się dlaczego to danie jest tak bardzo popularne we Włoszech i tak często przez nich jedzone.

Samo przygotowanie dania zajmie Wam ok. 15 minut, praktycznie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu.

Obejrzyj nasze filmy:

Makaron z sosem pomidorowym – składniki

  • szklanka makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina suszonej bazylii i oregano
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • bazylia do dekoracji
  • oliwa

Makaron z sosem pomidorowym – przepis

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Na odrobinie oliwy szklimy czosnek, a następnie dodajemy passatę pomidorową. Całość zagotowujemy, doprawiając w międzyczasie bazylią i oregano.

Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Najlepiej wymieszać go zanim ostygnie, wchłonie powiem wtedy smak i aromat sosu pomidorowego.

Jeśli lubimy możemy podać makaron z sosem pomidorowym posypany odrobiną świeżo startego parmezanu.

Smacznego!