Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski makaron jest podawany z samym sosem pomidorowym.
Spróbujcie tego przepisu, a przekonacie się dlaczego to danie jest tak bardzo popularne we Włoszech i tak często przez nich jedzone.
Samo przygotowanie dania zajmie Wam ok. 15 minut, praktycznie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
Obejrzyj nasze filmy:
Makaron z sosem pomidorowym – składniki
- szklanka makaronu
- 2 ząbki czosnku
- odrobina suszonej bazylii i oregano
- 400 ml passaty pomidorowej
- bazylia do dekoracji
- oliwa
Makaron z sosem pomidorowym – przepis
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na odrobinie oliwy szklimy czosnek, a następnie dodajemy passatę pomidorową. Całość zagotowujemy, doprawiając w międzyczasie bazylią i oregano.
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Najlepiej wymieszać go zanim ostygnie, wchłonie powiem wtedy smak i aromat sosu pomidorowego.
Jeśli lubimy możemy podać makaron z sosem pomidorowym posypany odrobiną świeżo startego parmezanu.
Smacznego!