Zastanawiałem się wieczoram „co przygotować na obiad na następny dzień”. Zerknąłem do lodówki i widzę, że jest tuńczyk w puszce i suszone pomidory. Do głowy wpadł mi pomysł, aby przygotować zdrowy, szybki i zarazem smaczny makaron.
Przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu.
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – składniki (na 2 porcje)
- 12-14 suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
- 2 szklanki makarony np. rurki
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – przepis
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z suszonych pomidorów. Pomidory kroimy w większą kostkę i dodajemy do cebuli.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak całość nam się podgrzeje, dodajemy tuńczyka (odsączonego z zalewy) i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Dodajemy ugotowany al dente makaron. Najlepiej dodajcie makaron łyżką cedzakową prosto z wody, nic się nie stanie jak na patelnię dostanie się odrobina wody.
Całość mieszamy i przekładamy na talerze. Jeśli lubimy możemy posypać makaron startym parmezanem.
Smacznego!