Zastanawiałem się wieczoram „co przygotować na obiad na następny dzień”. Zerknąłem do lodówki i widzę, że jest tuńczyk w puszce i suszone pomidory. Do głowy wpadł mi pomysł, aby przygotować zdrowy, szybki i zarazem smaczny makaron.

Przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu.

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – składniki (na 2 porcje)

  • 12-14 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
  • 2 szklanki makarony np. rurki

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – przepis

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z suszonych pomidorów. Pomidory kroimy w większą kostkę i dodajemy do cebuli.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak całość nam się podgrzeje, dodajemy tuńczyka (odsączonego z zalewy) i podgrzewamy na wolnym ogniu.

Dodajemy ugotowany al dente makaron. Najlepiej dodajcie makaron łyżką cedzakową prosto z wody, nic się nie stanie jak na patelnię dostanie się odrobina wody.

Całość mieszamy i przekładamy na talerze. Jeśli lubimy możemy posypać makaron startym parmezanem.

Smacznego!