Gotowanie to nie tylko sposób na życie, to także przyjemność. Duża część z nas gotuje, bo sprawia im to ogromną frajdę i czas spędzony w kuchni z całą pewnością nie jest stracony. Często gotujemy dla samych siebie, dla naszych rodzin i przyjaciół.

Aby przygotować smaczny, zdrowy posiłek wcale nie musimy posiadać dużych umiejętności, całe mnóstwo przepisów, poradników krok po kroku „jak przygotować daną potrawę” znajdziemy w internecie.

Jednak poradnik to nie wszystko, warto także mieć w kuchni „pomocników”, którzy wykonają najgorszą pracę za nas :)
Mam na myśli urządzenia AGD, dzięki którym nasza praca będzie szybsza, prostsza i łatwiejsza. W internecie znajdziemy wiele sklepów oferujących urządzenia AGD, ja osobiście uważam, że warto kupić sprzęt który posłuży nam przez wiele lat.

Obejrzyj nasze filmy:

Warto więc zastanowić się nad zakupem sprzętu w sklepie dla profesjonalistów, bo ceny wcale nie są aż tak wysokie. Obsługa sklepu z całą pewnością pomoże nam w doborze optymalnego sprzętu dla naszych potrzeb.

Dziś jednak chciałbym poruszyć temat – „Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa” istnieje bowiem kilka elementów na które należy zwrócić uwagę.

  • Ręczna czy elektryczna
    Maszynka ręczna nie zużywa prądu, jednak wymaga od nas siły potrzebnej do zmielenia mięsa i jest mniej wydajna. Taka maszynka musi też być dość mocno przymocowana do blatu, co będzie prowadziło do jego uszkodzenia po pewnym czasie. Elektryczna natomiast jest dużo bardziej wydajna i wbrew pozorom nie zużywa aż tak dużo prądu i nie niszczy blatu.
  • Moc maszynki do mielenia mięsa
    Kolejnym bardzo ważnym kryterium wyboru maszynki jest jest moc. Im większa moc tym urządzenie może pracować dłużej bez przegrzania się. Moc maszynki przekłada się również na jej wydajność czyli jaką ilość mięsa jest w stanie zmielić w określonym czasie. Najczęściej przelicza się to w jednostkach-  kilogramy na godziny.
    Do zastosowań domowych, dobrym wyborem będzie wybór maszynki o mocy co najmniej 500-700 W.
  • Materiał z którego wykonana jest maszynka
    Możemy kupić maszynki wykonane z plastiki, aluminium, stali albo maszynki żeliwne. Tanie ogólnodostępne maszynki najczęściej są wykonane z plastiku, który dość szybko może się nam zniszczyć.
    Najbardziej wytrzymałe i z całą pewnością posłużą nam na długie lata będą maszynki wykonane ze stali, aluminium albo te żeliwne.
  • Stabilność i przyczepność do podłoża
    Maszynki ręczne zazwyczaj przykręcane są do blatu, co z czasem może powodować jego zniszczenie. Maszynki elektryczne nie wymagają kręcenia korbą, wiec są dużo bardziej stabilne i zwykłe przyssawki są wystarczające.
  • Akcesoria dodatkowe
    Większość maszynek posiada w zestawie dwa sitka o różnej wielkości oczkach. To przez nie przeciskane jest mięso. Warto aby wybrana przez nas maszynka miała także dodatkowe końcówki np. do wyrobu kiełbas, do tworzenia tatara. Czasem posiadają także nakładkę do wyciskania cytrusów, czy szatkownicę.
Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa
zdjęcie: xxlgastro.pl

Podsumowanie

Na rynku mamy bardzo duży wybór maszynek do mielenia mięsa, warto zatem wybrać coś co spełni nasze oczekiwania i będzie także solidnie wykonane. Skorzystajmy ze sprawdzonych rozwiązań takich dla profesjonalistów, bo znajdziemy z całą pewnością coś w cenie na naszą kieszeń. Sprawdźcie sami -> TUTAJ

Partnerem wpisu jest xxlgastro.pl. Materiał partnera.

Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa
zdjęcie: xxlgastro.pl