
Makaron z pesto bazyliowym
Makaron z pesto bazyliowym to chyba jedna z najprostszych, ale zarazem bardzo smaczna propozycja przygotowania włoskiego spaghetti. Świeży zapach bazylii oraz czosnku rozniesie po naszym domy zapach lata, jak będziemy przygotowywać pesto.
Pesto z bazylii możemy przechowywać, przez jakiś czas w lodówce, więc jeśli najdzie nas ochota na włoskie spaghetti to wystarczy tylko ugotować makaron :)
Makaron z pesto bazyliowym – składniki
- doniczka świeżej bazylii
- garść orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnki
- 1/3 szklanki oliwy
- sól
- pieprz
- makaron do spaghetti
Makaron z pesto bazyliowym – przygotowanie
Przepis na zielone pesto znajdziecie – TUTAJ.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ale możecie także zrobić swój własny makaron – PRZEPIS NA MAKARON.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z pesto. Najlepiej jest wymieszać makaron z pesto zaraz po ugotowaniu, kiedy to makaron będzie jeszcze ciepły, wchłonie wtedy zapach i aromat przygotowanego pesto.
Uważam, że makaron z pesto bazyliowym to jedno z prostszych i smacznych dań jakie jesteśmy w stanie przygotować. Tak przygotowany posiłek możecie zjeść zaraz po przygotowaniu lub zabrać do pracy jako lunch.
Smacznego!
Prosto i pysznie – lepiej być nie może:)