Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie…

Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem witamin A, C, E. Ma w sobie spore pokłady potasu, błonnika oraz zawiera kwas foliowy. Jednak oprócz tych pozytywnych właściwości nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z nerkami, bowiem zawiera w sobie kwas szczawiowy.

Jeśli nie macie problemów z nerkami, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Co będzie potrzebne?

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g rabarbaru
  • cukier puder
  • cynamon

Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis

  1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i razem z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewamy powoli olej cały czas miksując.
  2. W osobnej misce przesiewamy mąką razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym.
  3. Suche składniki dodajemy do mokrych porcjami i krótko całość miksujemy.
  4. Z rabarbaru odcinamy zdrewniałe końcówki i liście. Kroimy go w większą kostkę.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm) i na wierzchu układamy rabarbar oraz całość posypujemy cynamonem.
  6. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z rabarbarem

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.