Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki i delikatnie chrupiący z zewnątrz.
Poniżej znajdziecie listę składników oraz błyskawiczny przepis… sprawdźcie.
Składniki
- kurczak ok. 1,5 kg
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- ewentualnie mieszanka ziół
Pieczony kurczak – przepis
- Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
- Kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanka przypraw.
- Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
- Kurczaka pieczemy w zamkniętym naczyniu przez ok. 1 godz. 40 minut w temperaturze 170 st. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i tak dopiekamy kurczaka, dzięki temu skórka stanie się miękka.
Smacznego!