Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki i delikatnie chrupiący z zewnątrz.

Poniżej znajdziecie listę składników oraz błyskawiczny przepis… sprawdźcie.

Składniki

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • ewentualnie mieszanka ziół

Pieczony kurczak – przepis

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanka przypraw.
  3. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
  4. Kurczaka pieczemy w zamkniętym naczyniu przez ok. 1 godz. 40 minut w temperaturze 170 st. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i tak dopiekamy kurczaka, dzięki temu skórka stanie się miękka.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: