Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej z tego wszystkie trwało będzie jego upieczenie.
W przygotowaniu tego dania, kluczowa jest marynata, dzięki której kurczak nabierze wyśmienitego smaku.
Lista składników oraz szybki przepis znajdziecie poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- kurczak ok. 1,5 kg
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, majeranek, 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Pieczony kurczak – przepis
- Kurczaka myjemy i osuszamy.
- W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy razem z 4 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka z każdej strony i odstawiamy na ok. 2 godziny.
- Przekładamy do naczynia do zapiekania i zawijamy folią aluminiową. Pieczemy go na początku w foli, w przeciwnym razie może zbytnio nam się zrumienić.
- Kurczaka pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia zdejmujemy folię i pozwalamy mu się delikatnie zarumienić.
Smacznego!