Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej z tego wszystkie trwało będzie jego upieczenie.

W przygotowaniu tego dania, kluczowa jest marynata, dzięki której kurczak nabierze wyśmienitego smaku.

Lista składników oraz szybki przepis znajdziecie poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, majeranek, 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Pieczony kurczak – przepis

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy.
  2. W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy razem z 4 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka z każdej strony i odstawiamy na ok. 2 godziny.
  3. Przekładamy do naczynia do zapiekania i zawijamy folią aluminiową. Pieczemy go na początku w foli, w przeciwnym razie może zbytnio nam się zrumienić.
  4. Kurczaka pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia zdejmujemy folię i pozwalamy mu się delikatnie zarumienić.

Smacznego!