Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów daniach zawierających dość znaczne ilości mięsa drobiowego i wieprzowego. Niemniej jednak, niekiedy warto choć odrobinę wyjść ze swojej strefy komfortu i skosztować przysmaków oferowanych nam przez inne kultury. Możliwość taką mają rodacy wyjeżdżający najczęściej na wakacje do egzotycznych krajów. Pragną oni bowiem przywieźć do ojczyzny możliwie jak najwięcej zdjęć, przepisów i wspomnień, tak aby w zaciszu własnego domu móc nie tylko odbyć intrygującą rozmowę na tematy kulinarne, ale także – przygotować jeden ze specjałów, którego udało im się skosztować na wyjeździe.

Wśród kuchni śródziemnomorskich prym zasłużenie wiedzie ta charakterystyczna dla słonecznej Italii. W popularnych potrawach jakie oferuje kuchnia włoska takich jak lasagne, pizza czy spaghetti zakochują się mniej wybredni smakosze. Trudno bowiem skonsumować pyszne kawałki mięsa i warzyw ułożone na chrupiącym spodzie, makaron w pysznym sosie pomidorowym, czy też szalony włoski przekładaniec i nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!”. Wśród naszych rodaków na pewno znajdą się jednakże również miłośnicy nieco bardziej wyszukanych specjałów kulinarnych. 

Zarówno w tematycznych restauracjach polskich, jak i w ich zagranicznych odpowiednikach z myślą o nich serwowane są: zapiekanka z dyni, coponate, risotto z kurczakiem, caprese lub małże. W potrawach tych smak ma korespondować z wyglądem i aromatem co jest kwintesencją włoskiej dbałości o ich jakość. Jak mówi właściciel włoskiej restauracji Per Tutti z Krakowa; mieszkańcy Italii nie bez powodu uznawani są za najlepszych szefów kuchni. Potrafią oni łączyć ze sobą najróżniejsze składniki oraz używać kombinacji najrozmaitszych przypraw by wzbogacić ich smak. Jedną z tajemnic tej kuchni są właśnie te ostatnie. Nie tylko sprawiają, że przygotowane dania kuchni włoskiej smakują ponadprzeciętnie, ale także czynią je lekkostrawnymi – szczególnie w połączeniu z lekkim, niskoprocentowym winem.

W powyższym paragrafie poruszyliśmy przede wszystkim potrawy obiadowe…nie są one jednakże jedyną kategorią jaka może nas zainteresować. W kuchni włoskiej występują też desery, wyborne i pobudzające wyobraźnię, wśród wielu należy nie zapomnieć o takich jak raviolo con uovo, pączki włoskie,sernik zabajone czy naleśniki na słodko. Smakują one nieziemsko szczególnie wtedy, gdy kosztujemy je w bajecznym otoczeniu, z przyjaciółmi lub rodziną, na tarasie opromienionym słońcem i muskanym wiatrem. Obywatele pięknej Italii słynącej z dobrej kuchni i muzyki mają świadomość, że potrawa oprócz tego, że ma być smaczna winna pobudzać nasze pozostałe zmysły, a szczególne wzrok i węch. Czym bowiem byłoby ciasto lub deser lodowy bez unoszącego się w powietrzu aromatu wanilii, cynamonu lub imbiru? Jak osiągnąć efekt w postaci pełni smaku, gdyby nie ich perfekcyjny wygląd, lepszy nawet niż analogicznych potraw prezentowanych na okładkach magazynów kulinarnych. Warto nauczyć się od Włochów przykładania wielkiej wagi do harmonii w kuchni!

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.