Klasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku.
Mimo wszystko ja najbardziej lubię placki ziemniaczane podane z gęstą śmietaną i cukrem. I pamiętajcie najlepsze są zaraz po usmażeniu :)
Składniki
- 3 duże ziemniaki
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dodatki
- gęsta śmietana
- cukier
Przepis na klasyczne placki ziemniaczane
- Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Delikatnie solimy i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Odlewamy wodę z ziemniaków, dodajemy mąkę, jajko, pieprz i dokładnie mieszamy. Jak masa ziemniaczana będzie zbyt płynna dodajcie odrobinę mąki. Ziemniak, ziemniakowi nie równy, więc każdy wchłonie więcej mąki.
- Na odrobinie oleju smażymy z obu stron placki na rumiany kolor.
- Placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, albo śmietaną i cukrem.
Smacznego!