Klasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku.

Mimo wszystko ja najbardziej lubię placki ziemniaczane podane z gęstą śmietaną i cukrem. I pamiętajcie najlepsze są zaraz po usmażeniu :)

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki

  • gęsta śmietana
  • cukier

Przepis na klasyczne placki ziemniaczane

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Delikatnie solimy i odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Odlewamy wodę z ziemniaków, dodajemy mąkę, jajko, pieprz i dokładnie mieszamy. Jak masa ziemniaczana będzie zbyt płynna dodajcie odrobinę mąki. Ziemniak, ziemniakowi nie równy, więc każdy wchłonie więcej mąki.
  3. Na odrobinie oleju smażymy z obu stron placki na rumiany kolor.
  4. Placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, albo śmietaną i cukrem.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: