Gotowana golonka i żurek

Gotowana golonka i żurek

Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki.

Golonkę możecie zjeść podaną z ziemniakami z wody, pieczywem ale obowiązkowo z musztardą albo chrzanem.

Przepis oraz lista składników poniżej…

Składniki

  • 2 golonki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5-6 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • zakwas do żurku

Dodatkowo

  • pieczywo
  • chrzan
  • musztarda
  • gęsta śmietana

Przepis na gotowaną golonkę i żurek

  1. W garnku w ok. 2 litrach wody na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny gotujemy golonki.
  2. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy golonki, do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy.
  4. Golonki na chwilę przed podaniem wkładamy na 10 minut do piekarnika, aby delikatnie je przypiec i aby były ciepłe.
  5. Warzywa kroimy w półplasterki.
  6. Golonki podajemy razem z chrzanem, musztardą i pieczywem. Żurek wlewamy do kubka, dodajemy część pokrojonych warzyw oraz jeśli lubimy odrobinę śmietany.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.