Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki.
Golonkę możecie zjeść podaną z ziemniakami z wody, pieczywem ale obowiązkowo z musztardą albo chrzanem.
Przepis oraz lista składników poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 golonki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 5-6 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
- zakwas do żurku
Dodatkowo
- pieczywo
- chrzan
- musztarda
- gęsta śmietana
Przepis na gotowaną golonkę i żurek
- W garnku w ok. 2 litrach wody na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny gotujemy golonki.
- Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy golonki, do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy.
- Golonki na chwilę przed podaniem wkładamy na 10 minut do piekarnika, aby delikatnie je przypiec i aby były ciepłe.
- Warzywa kroimy w półplasterki.
- Golonki podajemy razem z chrzanem, musztardą i pieczywem. Żurek wlewamy do kubka, dodajemy część pokrojonych warzyw oraz jeśli lubimy odrobinę śmietany.
Smacznego!
Coś mi się zdaje że gotowanie dwóch golonek przez 2 godz. i 15 min. to trochę za krótko z doświadczenia wiem że golonka to minimum 3-4 godz. gotowania no chyba że ktoś ma zgryz jak Rotwailer