Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności.
Możecie w sklepie poprosić o pokrojenie mięsa na kawałki i dodatkowo jego rozbicie przez specjalną maszynę na cienkie plastry.
Mięso podamy z domowymi, chrupiącymi frytkami.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na domowe frytki
- 4-5 ziemniaków
- woda
- 3-4 łyżki cukru
- olej do smażenia
- sól
- zioła prowansalskie
Składniki na sznycel wiedeński
- cienko rozbite plastry schabu
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- smalec ewentualnie olej do smażenia
Przepis na domowe frytki
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm grubości paseczki.
- Wkładamy je na ok. 15 minut do osłodzonej wody. Dzięki temu będą znacznie bardziej chrupiące.
- W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Przekładamy do miski, solimy, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich.
Przepis na sznycel wiedeński
- Mięso myjemy, moczymy w jajku, obtaczamy w mące, bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron.
Sznycel zgodnie z przepisem podajemy z kawałkiem cytryny. Do frytek możemy podać ketchup albo majonez.
Smacznego!