
Golonka w piwie zapiekana z miodem
Wręcz uwielbiam golonkę pod każdą postacią. To kolejny przepis i wspaniała uczta przygotowana przez Madzię. Ostatnio było gotowana golonka, a tym razem będzie gotowana w piwie i zapiekana w miodzie.
Być może uprzedzę zakończenie, ale wszyła delikatna i bardzo słodka w smaku.
Składniki na golonkę w piwie:
- 2 duże golonki (nasze ważyły ponad 2,5 kg)
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 cebula
- 0,5 l piwa
- kilka łyżek miodu
Przepis na golonkę w piwie:
- Do dużego garnka wlewamy 1 l wody, następnie dodajemy 4- 5 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
- 4 marchewki obieramy, myjemy i kroimy na półplasterki, a następnie dodajemy do garnka.
- 3 pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do garnka.
- Cebulę obieramy i kroimy w płatki, dodajemy do garnka.
- Do gotujących się warzyw dodajemy golonki. Gotujemy przez ok. 30 minut, a następnie wlewamy 0,5 litra piwa. Całość gotujemy przez kolejne 2-2,5 godziny do czasu kiedy golonki będą miękkie.
- Golonkę wyjmujemy z garnka, nacinamy i smarujemy miodem.
- Golonkę pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 minut.
Smacznego!
3 komentarze
Marta
A co z solą i pieprzem? Mam golonki, jutro będę robić i nie wiem czy doprawiać je dzisiaj.
Grzes
Cześć, nie musisz ich doprawiać dzień wcześniej.
zuzia
troche duże te golonki