Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną śmietaną.

Mimo swojej nazwy placek ten nie wywodzi się z Węgier i nie jest typową potrawą węgierską.

Składniki potrzebne do przygotowania oraz przepis znajdziecie poniżej.

Składniki na placek

  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej na smażenia

Oczywiście potrzebny będzie również gulasz, przepis na >>> GULASZ !

Przepis na placek po węgiersku

  1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na dużych oczkach na tarce. Odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie odsączamy z wody.
  2. Dodajemy mąkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Otrzymana masa powinna być dość gęsta.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy duży placek na rumiany kolor z obu stron.
  4. Placek wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i składamy na pół. Na wierzchu kładziemy odrobinę gęstej, kwaśniej śmietany.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.