
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną śmietaną.
Mimo swojej nazwy placek ten nie wywodzi się z Węgier i nie jest typową potrawą węgierską.
Składniki potrzebne do przygotowania oraz przepis znajdziecie poniżej.
Placek węgierski składniki
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej na smażenia
Oczywiście potrzebny będzie również gulasz, przepis na >>> GULASZ !
Placek po węgiersku przepis
- Ziemniaki obieramy, ścieramy na dużych oczkach na tarce. Odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie odsączamy z wody.
- Dodajemy mąkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Otrzymana masa powinna być dość gęsta.
- Na rozgrzanym oleju smażymy duży placek na rumiany kolor z obu stron.
- Placek wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i składamy na pół. Na wierzchu kładziemy odrobinę gęstej, kwaśniej śmietany.

Smacznego!
0 komentarzy