Placek po węgiersku
Inne

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną śmietaną.

Mimo swojej nazwy placek ten nie wywodzi się z Węgier i nie jest typową potrawą węgierską.

Składniki potrzebne do przygotowania oraz przepis znajdziecie poniżej.

Placek węgierski składniki

  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej na smażenia

Oczywiście potrzebny będzie również gulasz, przepis na >>> GULASZ !

Placek po węgiersku przepis

  1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na dużych oczkach na tarce. Odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie odsączamy z wody.
  2. Dodajemy mąkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Otrzymana masa powinna być dość gęsta.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy duży placek na rumiany kolor z obu stron.
  4. Placek wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i składamy na pół. Na wierzchu kładziemy odrobinę gęstej, kwaśniej śmietany.
Placek po węgiersku

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Placek po węgiersku

Placki ziemniaczane cieszą się bardzo dużą popularnością. Pamiętam jak kiedyś dziwiłam się, że ktoś może je jeść posypane sowicie cukrem. Cóż za dziwne połączenie smaków. Tymczasem na ostatnich wakacjach udało mi się zjeść wyśmienity placek po węgiersku ze śmietaną. Nigdy wcześniej nie zgodziłabym się na spróbowanie ich w takiej formie. Placki ziemniaczane mogą być przygotowywane na bardzo wiele sposobów. Wydaje mi się, że polskim odpowiednikiem placków ziemniaczanych może być babka ziemniaczana wykonywana przez nasze babcie w dużej blaszce i pieczona w piecu bądź w piekarniku.

Placek po węgiersku ze śmietaną

Dziś choć wykonywane w mniejszej formie ich odpowiednikiem mogą być zapiekane placki ziemniaczane. Bardzo łatwo jest wykonać placek po węgiersku przepis jest niezmienny od lat. Modyfikacji podlegają raczej dodatki do placków ziemniaczanych niż ich składniki główne. Najpopularniejszą wersją podania tego dania jest placek po węgiersku z gulaszem. Jednak coraz śmielej modyfikujemy to danie. Możesz więc przygotować placek po węgiersku z kurczakiem czy placek po węgiersku z serem. W ostatnim czasie buszując po internecie natrafiłam na bardzo ciekawą propozycję, a mianowicie placek po cygańsku. Jest to troszeczkę pikantniejsza wersja tej potrawy.

Placki ziemniaczane możesz zjeść w formie bez żadnych dodatków. Jeżeli w domu posiadasz elektryczną tarkę do warzyw przygotowanie placków ziemniaczanych nie zajmie Ci wiele czasu. Taki placek to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję bardzo często w swojej kuchni. Warto korzystać ze sprawdzonych przepisów kulinarnych, tylko takie znajdziesz na moim blogu kulinarnym.