Puszyste ciasto z rabarbarem
Desery

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie…

Gdy przychodzą nieproszeni goście i nie wiadomo czym ich poczęstować, a akurat jest sezon na pyszny i zdrowy rabarbar to odpowiedź jest prosta! W szybki i łatwy sposób można zrobić ciasto z rabarbarem!

Dlaczego warto przygotować ciasto z rabarbarem?

Gdy przyjdzie ochota na słodkie ciasto z nutką kwasowości doskonałym pomysłem jest ciasto z rabarbarem, przepis nie przysporzy o ból głowy, a smak zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem świetnie smakuje z mlekiem, choć rabarbarowy kompot także do niego pasuje. Sezon rabarbarowy trwa od kwietnia do czerwca, więc niezbyt długo można cieszyć się jego smakiem. Trzeba korzystać z dobrodziejstwa tego warzywa. Ciasta z rabarbarem są wilgotne i doskonale smakują. Oto plan jak krok po kroku upiec placek z rabarbarem!

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem witamin A, C, E. Ma w sobie spore pokłady potasu, błonnika oraz zawiera kwas foliowy. Jednak oprócz tych pozytywnych właściwości nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z nerkami, bowiem zawiera w sobie kwas szczawiowy.

Rabarbar ma bardzo długie liście i grube ogonki liściowe, w smaku jest bardzo kwaśny, dlatego tak doskonale nadaje się do wyjątkowo słodkich ciast. Jest źródłem witamin i soli mineralnych, często używa się go także do zrobienia kompotu, ma właściwości lecznicze, przeczyszczające oraz przeciwnowotworowe.

 W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, a w USA jako owoc, choć na całym świecie można spotkać ciasta z dodatkiem rabarbaru.

Im bardziej czerwona łodyga, tym rabarbar ma więcej słodyczy, a jego spożywanie ma niesamowicie dobry wpływa na organizm. Rabarbar można jeść także na surowo, najlepiej smakuje maczany w cukrze. Właśnie w takiej formie najbardziej kojarzy się z dzieciństwem, bo najczęściej rósł koło domu Babci lub Mamy.

Jeśli nie macie problemów z nerkami, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Co będzie potrzebne?

Pomysły na pyszne ciasta z owocami

Jeśli lubicie ciasta z owocami tak samo jak ja, polecam Wam przepis na kruchą tartę z truskawkami, albo szybkie ciasto z truskawkami. Wśród moich przepisów znajdziecie również bardzo szybką w przygotowaniu tartę z bananami, która nie wymaga pieczenia.

Ciasto z rabarbarem składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g rabarbaru
  • cukier puder
  • cynamon

Ciasto z rabarbarem przepis

  1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i razem z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewamy powoli olej cały czas miksując.
  2. W osobnej misce przesiewamy mąką razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym.
  3. Suche składniki dodajemy do mokrych porcjami i krótko całość miksujemy.
  4. Z rabarbaru odcinamy zdrewniałe końcówki i liście. Kroimy go w większą kostkę.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm) i na wierzchu układamy rabarbar oraz całość posypujemy cynamonem.
  6. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Konesso
27 maja 2019 17:15

Idealne połączenie!