Likier kawowy to jeden z najpopularniejszych likierów, który przygotujemy dosłownie w kilka minut. Likier przygotujemy z kilku prostych składników, a co najważniejsze będzie on gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu. Jednak najlepiej smakuje odrobinę schłodzony, więc po przygotowaniu polecam schować go do lodówki

Ten likierek to idealne uzupełnienie niedzielnego deseru, jednak jest to propozycja wyłącznie dla dorosłych osób.

Zalety likieru kawowego

  • proste składniki
  • proste
  • gotowy do picia zaraz po przygotowaniu
  • szybkie wykonanie

Składniki

  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 10 łyżek gorącej wody
  • 250 ml wódki
  • 530g mleka skondensowanego

Tak jak w innych przepisach na likiery, używam tutaj mleka skondensowanego „Gostyń”. Część wódki możecie zastąpić spirytusem, jeśli chcecie otrzymać znacznie mocniejszy likierek.

Likier kawowy – szybki sposób przygotowania

Do kubka wsypujemy kawę, dodajemy gorącą wodę i mieszamy, aż kawa się rozpuści. Tej kawy nie będziemy pili, więc możecie rozpuścić ją w odrobinę chłodniejszej wodzie. Ważne, aby kawa w całości się rozpuściła.

Następnie do miski wlewamy mleko skondensowane, dodajemy kawę i miksujemy na wolnych obrotach. Jak kawa połączy się z mlekiem, cienkim strumieniem wlewamy wódkę, cały czas miksując. Jak wszystkie składniki się połączą likier kawowy możemy przelewać do butelki i schować w lodówce.

Tak przygotowana nalewka jest gotowa do picia zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje odrobinę schłodzona.

Likier kawowy
Likier kawowy

Na zdrowie :)