Domowa nalewka z pigwy to jedna z najbardziej popularnych nalewek, jakie przygotowujemy w domu. Przepis i sposób wykonania jest bardzo prosty, jednak musimy uzbroić się w cierpliwość, bo na tą nalewkę będziemy musieli trochę poczekać.
Pigwa to „polska cytryna” zawiera sporą dawkę witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy, ale ten owoc również bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny człowieka.
Nalewkę tą można przygotować zarówno z pigwy jak i pigwowca. Ja akurat miałem wymieszane i jedne i drugie owoce.
Składniki
- 1,5 kg pigwy
- 750g cukru
- 4-5 cm imbiru
- 250 ml spirytusu
- 0,7l wódki
Pigwę warzymy jeszcze przed obraniem i wycięciem gniazd nasiennych. Nie jestem zwolennikiem bardzo mocnych nalewek, dlatego wykorzystam tylko 250 spirytusu. Ale możecie nalewkę zrobić w proporcjach 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu.
Domowa nalewka z pigwy – przepis
Pigwę myjemy i obieramy. Następnie musimy usunąć z niej gniazdo nasienne. Moim zdaniem najprostszy sposób to przekroić ją na pół i jeszcze raz na pół. Wtedy z takiej ćwiartki pigwy z łatwością wykroicie gniazdo nasienne. Pigwę kroimy w kostkę i przekładamy do dużego zamykanego słoika. Dodajemy cukier, imbir i szczelnie zamykamy słoik. Odstawiamy go na 4 dni w zacienione miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy słoikiem aby wszystko przemieszać.
Po 4 dniach dodajemy do pigwy spirytus i wódkę i po raz kolejny wystawiamy naszą cierpliwość na test. Odstawiamy taki słoik do na przykład piwniczki na ok. 30-35 dni. Po tym czasie przecedzamy owoce, a nalewkę przelewamy do zamykanych buteleczek. Nie wyrzucajcie owoców, mogą być świetnym dodatkiem do herbaty.
Na zdrowie.