Ogórki małosolne na sucho to pyszne chrupiące ogórki przygotowywane w torebce na sucho. Zazwyczaj ogórki robi się w glinianych garnkach, słoiczkach i pojawia się problem jak je przechowywać. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie ogórki małosolne to przygotowanie ich w torebce będzie idealnym rozwiązanie.
Metoda przygotowania ogórków na sucho praktykowana jest w Rosji. Ten sposób przygotowania sprawia, że ogórki są chrupiące i co najważniejsze nie zmieniają swojego koloru. Gotowe będą już po 1 dniu.
Ogórki małosolne na sucho to alternatywny sposób przygotowania popularnych ogórków małosolnych, który polega na soleniu ogórków bez użycia wody. Ogórki małosolne na sucho są równie smaczne i aromatyczne jak tradycyjne ogórki małosolne, ale mają bardziej chrupiącą konsystencję.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotowanie ogórków małosolnych na sucho wymaga trochę więcej czasu niż tradycyjne solenie w wodzie, ale jest to prosty proces i warto spróbować go przynajmniej raz.
Dlaczego warto przygotować ogórki małosolne?
Wszyscy znamy ogórki małosolne robione tradycyjną metodą w zalewie. Ogórki małosolne wspaniale nadają się jako przekąska, dodatek do obiadów i letnich sałatek. Nie każdy wie, że istnieje znacznie prostsza i szybsza metoda na ogórki małosolne.
Ogórki małosolne na sucho są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek lub mięsa. Mają one tak samo charakterystyczny smak i aromat, jak tradycyjne ogórki małosolne, ale mają bardziej chrupiącą konsystencję. Są również zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ogórków konserwowych, ponieważ nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.
Przedstawiamy prosty przepis na ogórki małosolne bez zalewy.
Ogórki małosolne na sucho w 1 dzień składniki
- 1 kg średnich ogórków gruntowych
- 1 pęczek kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- Korzeń chrzanu
- 1-2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3-5 liści czarnej porzeczki
- woreczki strunowe
Wybierając ogórki sprawdźcie je przed zakupem. Ogórek powinien bez problemu się przełamywać, a nie wyginać w każdą stronę. Tylko takie ogórki wyjdą perfekcyjnie i będą bardzo kruche po przygotowaniu.
Ogórki małosolne na sucho w 1 dzień – jak przygotować
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki. Oczyszczony chrzan i obrany czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Do woreczków wkładamy przygotowane ogórki, chrzan i czosnek. Dodajemy koper, liście porzeczki, gorczycę i sól. Woreczki szczelnie zamykamy usuwając z nich powietrze oraz potrząsamy tak, aby wymieszać wszystkie składniki.
Chowamy do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na około 20 godzin w temperaturze pokojowej.
Ogórki małosolne są gotowe i dobre do spożycia!
Smacznego!