
Ogórki małosolne na sucho w 1 dzień
Ogórki małosolne na sucho to pyszne chrupiące ogórki przygotowywane w torebce na sucho. Zazwyczaj ogórki robi się w glinianych garnkach, słoiczkach i pojawia się problem jak je przechowywać. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie ogórki małosolne to przygotowanie ich w torebce będzie idealnym rozwiązanie.
Metoda przygotowania ogórków na sucho praktykowana jest w Rosji. Ten sposób przygotowania sprawia, że ogórki są chrupiące i co najważniejsze nie zmieniają swojego koloru. Gotowe będą już po 1 dniu.
Dlaczego warto przygotować ogórki małosolne?
Wszyscy znamy ogórki małosolne robione tradycyjną metodą w zalewie. Ogórki małosolne wspaniale nadają się jako przekąska, dodatek do obiadów i letnich sałatek. Nie każdy wie, że istnieje znacznie prostsza i szybsza metoda na ogórki małosolne.
Przedstawiamy prosty przepis na ogórki małosolne bez zalewy.
Składniki
- 1 kg średnich ogórków gruntowych
- 1 pęczek kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- Korzeń chrzanu
- 1-2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3-5 liści czarnej porzeczki
- woreczki strunowe
Wybierając ogórki sprawdźcie je przed zakupem. Ogórek powinien bez problemu się przełamywać, a nie wyginać w każdą stronę. Tylko takie ogórki wyjdą perfekcyjnie i będą bardzo kruche po przygotowaniu.
Ogórki małosolne na sucho w 1 dzień – jak przygotować
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki. Oczyszczony chrzan i obrany czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Do woreczków wkładamy przygotowane ogórki, chrzan i czosnek. Dodajemy koper, liście porzeczki, gorczycę i sól. Woreczki szczelnie zamykamy usuwając z nich powietrze oraz potrząsamy tak, aby wymieszać wszystkie składniki.
Chowamy do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na około 20 godzin w temperaturze pokojowej. Ogórki małosolne są gotowe i dobre do spożycia!
