Makaron, ryż i inne produkty na bazie zbóż nie zmieniają swojego smaku z dnia na dzień. Często kusimy się na zjedzenie wczorajszych dań, pchani również niechęcią do marnowania jedzenia.

Jednak czy jedzenie wczorajszego makaronu jest tak bezpieczne, jak sądzimy? Okazuje się, że nie.

Dlaczego lepiej nie jest wczorajszego makaronu?

Dlaczego lepiej nie jest wczorajszego makaronu?
Dlaczego lepiej nie jest wczorajszego makaronu?

Przechowywany w temperaturze pokojowej lub odgrzewany makaron jest idealną pożywką dla bakterii, które mogą być groźne dla zdrowia lub nawet życia. Szczególnie powinny się go wystrzegać osoby z obniżoną odpornością, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz dzieci.

Niewłaściwie przechowywane produkty zbożowe są idealnym miejscem dla rozwoju bakterii z gatunku Bacillus cereus, która u ludzi z prawidłową odpornością wywołuje wymioty i biegunkę. Jednak dla osób, które mają niedobory odporności, może indukować zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy infekcyjne zapalenie wsierdzia sercowego.