Żywność ekologiczna
Różności

Gdzie szukać żywności ekologicznej?

W ostatnich latach możemy zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania szeroko pojętym zdrowym trybem życia. Objawia się to na wiele różnych sposobów – między innymi poprzez stale rosnącą popularność żywności ekologicznej. Warto jednak zauważyć, że wielu z nas w pogoni za swego rodzaju modą na takie rzeczy daje się skusić zwykłym hasłom reklamowym.

Nie każda żywność reklamowana jako ekologiczna faktycznie taka jest, a nawet nie każda żywność rzeczywiście ekologiczna musi być lepsza dla naszego zdrowia, niż ta zwyczajna. Jeśli ktoś chce odżywiać się faktycznie zdrowo, to powinien zatem poświęcić nieco czasu na zapoznanie się z tym tematem i nauczenie się, w jaki sposób można wybierać rzeczywiście zdrowe produkty spożywcze. Zdecydowanie warto, bowiem dzięki temu będziemy mogli znacznie skuteczniej dbać o swoje zdrowie.

Obecnie w sklepach można spotkać się z produktami spożywczymi oznaczanymi właśnie jako „ekologiczne”. Warto jednak pamiętać, że takie oznaczenie wcale nie daje nam żadnej gwarancji – trzeba zwracać uwagę jedynie na te znaki, które są wystawiane przez renomowane instytucje. Aby producent mógł oznaczać swoje produkty rzeczywiście sprawdzonym znakiem, musi spełnić szereg stawianych przed nim wymagań. Warzywa i owoce muszą przede wszystkim pochodzić z gospodarstw stosujących ekologiczne metody uprawy, położonych w regionach niezagrożonych zanieczyszczeniem powietrza. W uprawie takich produktów surowo zakazuje się też stosowania sztucznych nawozów i pestycydów. W przypadku mięsa, zwierzęta muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki do życia – wystarczająca ilość ruchu na świeżym powietrzu czy naturalna pasza to tutaj podstawa. Zakazane są również wszelkie modyfikacje genetyczne takiej żywności. Ściśle ogranicza się również metody przetwarzania żywności, jakie są tutaj dopuszczone – wszystko po to, aby produkty te zachowywały jak najwyższą wartość odżywczą.

Jeśli produkty spożywcze posiadają rzeczywiście renomowane certyfikaty, to oznacza to, że faktycznie pochodzą z ekologicznych gospodarstw. Możemy mieć wówczas pewność co do tego, że są zdrowe. Otrzymanie takiego certyfikatu wcale nie jest proste, a ponadto instytucje które je przyznają stale kontrolują te gospodarstwa, które je otrzymały. Nie ma zatem mowy o nagłej zmianie metod produkcji na tańsze po otrzymaniu certyfikatu.

Żywność ekologiczna

Przedsiębiorcy mają obowiązek odpowiedniego oznakowania oferowanych przez siebie produktów przed dopuszczeniem go do sprzedaży, tym bardziej jeśli prowadzą sklep ekologiczny. Na opakowaniu musi znaleźć się przede wszystkim data produkcji oraz oznaczenia jednostki wystawiającej certyfikat. W przypadku produktów sprzedawanych na wagę mamy prawo do zażądania od sprzedawcy okazania stosownego dokumentu potwierdzającego, że kupowane przez nas rzeczy faktycznie pochodzą z certyfikowanego gospodarstwa.

Jeśli ktoś chce kupować wyłącznie żywność ekologiczną, to niestety musi być przygotowany na nieco wyższe ceny – takie produkty są droższe, niż te standardowe. Powody takiego stanu rzeczy są jednak dość oczywiste. Stosowanie się do wszystkich tych standardów – a często są one dość wysokie – wymusza na przedsiębiorstwach najwyższą dbałość o jakość oferowanych przez siebie produktów. To z kolei sprawia, że sam proces produkcji jest bardziej skomplikowany i dość kosztowny. Nie ma tu mowy o jakichkolwiek masowych metodach stosowanych przez zwykłych producentów, których jedynym celem jest maksymalne zmniejszenie kosztów produkcji i zwiększenie jej wyników.

Mimo wszystko jednak żywność ekologiczna jest jak najbardziej warta swojej ceny. Decydując się na nią mamy pewność co do tego, że odżywiamy się w rzeczywiście zdrowy sposób. Żywność produkowana metodami masowymi, która dominuje obecnie w sklepach bardzo często zawiera znacznie więcej substancji chemicznych i szkodliwych składników, niż wielu z nas podejrzewa. Sprawia to, że dłuższe odżywianie się wyłącznie takimi produktami może być nawet bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Decydując się na żywność ekologiczną możemy zatem unikać wielu chorób i niebezpieczeństw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.