Ciasto czekoladowe to pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest to idealna propozycja na urodziny, imieniny czy inne ważne wydarzenia, ale równie dobrze sprawdzi się jako przysmak na co dzień.
Ta wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie rodzinne spotkanie wystarczy.
Ciasto czekoladowe jest jednym z najczęściej przygotowywanych deserów na całym świecie. Często podawane jest na urodziny, wesela i inne specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako przysmak na co dzień. Może być podawane na ciepło lub na zimno i doskonale komponuje się z kremami, polewami lub lodami.
Obejrzyj nasze filmy:
Podstawowy przepis na ciasto czekoladowe składa się z kilku prostych składników, takich jak mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, olej roślinny i mleko. Wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, a następnie pieczone w formie. Istnieją również warianty ciasta czekoladowego, które zawierają dodatkowe składniki, takie jak orzechy, owoce, kawa czy likier, co nadaje im ciekawego smaku i aromatu.
Przede wszystkim musicie najpierw sprawdzić czy ciasto bez tych składników będzie Wam smakowało. Możecie je podać polane czekoladą, lukrem albo tak jak w naszym wypadku posypane cukrem pudrem.
Czy wiesz: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Ciasto czekoladowe składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu
- łyżeczka aromatu waniliowego
- szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- cukier puder
- 1/2 łyżeczki soli
Szybki przepis na: Domowa pizza z salami i ananasem
Ciasto czekoladowe przepis
W misce mieszamy suche składniki – przesianą mąkę, cukier, sodę, kakao i sól. W drugiej misce natomiast będziemy przygotowywać mokre składniki
Następnie dodajemy mokre składniki – ocet, wodę, olej, aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki albo widelce. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy miksera. Wystarczy, że ciasto wymieszacie dokładnie łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średni 22 cm i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 st. C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!