Ciasto czekoladowe
Desery

Ciasto czekoladowe

Ta wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie rodzinne spotkanie wystarczy.

Przede wszystkim musicie najpierw sprawdzić czy ciasto bez tych składników będzie Wam smakowało. Możecie je podać polane czekoladą, lukrem albo tak jak w naszym wypadku posypane cukrem pudrem.

Czy wiesz: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder
  • 1/2 łyżeczki soli

Szybki przepis na: Domowa pizza z salami i ananasem

Ciasto czekoladowe – przepis

  1. W misce mieszamy suche składniki – przesianą mąkę, cukier, sodę, kakao i sól.
  2. Następnie dodajemy mokre składniki – ocet, wodę, olej, aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki albo widelce. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy miksera.
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średni 22 cm i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 st. C.
  4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

KONIECZNIE sprawdź przepis na: Babka Wielkanocna

Ciasto czekoladowe

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.