Jajecznica ze szparagami to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie.

Jajecznica ze szparagami to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Szparagi to warzywo, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych, a jajka to źródło białka i innych cennych składników. Połączenie tych dwóch składników daje pyszny efekt smakowy.

To idealne danie na szybkie śniadanie przed pracą lub szkołą, a także na leniwe weekendy. Najlepiej jest je przygotować w sezonie jak dostępne są świeże szparagi.

Lista składników oraz przepis na to śniadanie znajduje się poniżej…

Składniki na jajecznicę

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • ewentualnie szczypta pieprzu

Dodatkowo składniki

  • zielone szparagi
  • szynka długo dojrzewająca

Jajecznica ze szparagami przepis

Do miski wbijamy jajka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy mleko i roztrzepujemy.

Na rozgrzanej patelni, na masełku cały czas mieszając smażymy jajecznicę.

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, aby nie gotować szparagów zbyt długo, bo staną się łykowate.

Na talerzu układamy zwiniętą szynkę, następnie jajecznicę, a na wierzchu ugotowane szparagi.

Jajecznica ze szparagami
Jajecznica ze szparagami

Smacznego!