Jajecznica ze szparagami to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie.
Jajecznica ze szparagami to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Szparagi to warzywo, które dostarcza mnóstwo składników odżywczych, a jajka to źródło białka i innych cennych składników. Połączenie tych dwóch składników daje pyszny efekt smakowy.
To idealne danie na szybkie śniadanie przed pracą lub szkołą, a także na leniwe weekendy. Najlepiej jest je przygotować w sezonie jak dostępne są świeże szparagi.
Obejrzyj nasze filmy:
Lista składników oraz przepis na to śniadanie znajduje się poniżej…
Składniki na jajecznicę
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- ewentualnie szczypta pieprzu
Dodatkowo składniki
- zielone szparagi
- szynka długo dojrzewająca
Jajecznica ze szparagami przepis
Do miski wbijamy jajka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy mleko i roztrzepujemy.
Na rozgrzanej patelni, na masełku cały czas mieszając smażymy jajecznicę.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, aby nie gotować szparagów zbyt długo, bo staną się łykowate.
Na talerzu układamy zwiniętą szynkę, następnie jajecznicę, a na wierzchu ugotowane szparagi.
Smacznego!
Spoko przepis