Zaczynający się sezon jesienny to czas przyrządzania potraw z dyni. Te smaczne warzywa nadają się do wielu dań zarówno w formie przekąski, jak i głównego dania. Dzisiejszą propozycją będzie pyszny krem z dyni, który zachwyci wszystkich domowników. Taką zupę zawsze możemy wlać do słoika i odgrzać, kiedy będziemy mieć na nią ochotę.

Przepis na: Zupa krem ze świeżych pomidorów

Istnieje kilka sprawdzonych receptur, według których przygotowuje się zupę krem z dyni, jednak ja dzisiaj pokażę wam szybki i sprawdzony przepis, który stosuję od lat. Gwarantuję, że danie wam posmakuje i jeszcze nie raz zagości w waszej kuchni

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • pół łyżeczki imbiru w przyprawie
  • cukier
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Czy wiesz: Herbata na wzmocnienie odporności

Przygotowanie zupy krem z dyni:

Umytą dynię oczyść z pestek i włókien, a następnie pokrój w drobną kostkę. Obierz ziemniaki, marchewki i cebule oraz pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do dużego garnka, zalej bulionem, a następnie zagotuj. Następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zawartość stanie się miękka.

Lekko ostudzone warzywa zmiksuj za pomocą blendera aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj przyprawy według uznania, dosyp też trochę cukru. Do gotowej zupy dodaj śmietanę.

Zupę możesz udekorować także ulubionymi dodatkami, np. grzankami lub świeżą bazylią.

Przepis na pyszną zupę krem z dyni
Przepis na pyszną zupę krem z dyni

Smacznego!