Tort czekoladowy to idealny deser. Aby tort wyszedł idealny, zarówno krem, jak i biszkopt powinny być wykonane z należytą dbałością. Taki tort to idealna propozycja na przyjęcie urodzinowe. Wykonanie tego deseru wcale nie jest trudne i skomplikowane.
Oczywiście przygotowanie tortu w domu jest wyzwaniem, ale jakby on nam nie wyszedł to mamy satysfakcję, że udało się go zrobić własnymi rękami. Ten przepis to również propozycja dla osób, które nie często pieką, sposób przygotowania jest prosty, więc każdy sobie z nim poradzi.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek – w temperaturze pokojowej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru pudru
- 5 łyżek stołowych naturalnego gorzkiego kakao (na przykład DecoMorreno)
Biszkoptowy tort czekoladowy – jak przygotować biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w dwóch miskach. Następnie dokładnie ucieramy żółtka z 150 g cukru, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Gdy żółtka będą gotowe, zabieramy się za białka. W dużej misce ubijamy białka z resztą cukru na sztywną masę.
Obejrzyj nasze filmy:
Do trzeciej miski przesiewamy składniki suche i mieszamy. Następnie delikatnie łączymy żółtka z białkami, przydatna będzie do tego silikonowa szpatułka. Później powoli wsypujemy suche składniki. Absolutnie nie możemy zniszczyć ubitej piany. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem tortownicy (u mnie 26cm) i pieczemy przez 35/40 min w 180 stopniach.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 400 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru
- odrobina wanilii/cukru waniliowego
Krem do tortu – jak przygotować
Śmietankę podgrzewamy w rondelku z cukrem i wanilią, tak aby była bliska zagotowania. Następnie przelewamy do miski i wrzucamy do niej czekoladę, która musi się rozpuścić. Krem będzie dobry po około 2 godzinach od ostudzenia.
Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Blaty nasączamy mocną i zimną czarną herbatą i smarujemy kremem, tak robimy z każdą warstwą. Górę można dekorować według uznania. U mnie są to trufle i maliny.
Smacznego!