Domowa lemoniada cytrynowa to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza wersja, będzie miała delikatny posmak pomarańczy.

Lemoniada, czyli owocowe orzeźwienie podczas upalnych dni. Częste picie lemoniady doskonale nawadnia organizm, ma ona także właściwości prozdrowotne.

Najczęściej przyrządzanym napojem jest lemoniada cytrynowa, lecz znane są też inne smaki. Popularne jest także dodawanie do wody limonki, arbuza, agrestu czy też truskawek.

Obejrzyj nasze filmy:

Dlaczego warto pić lemoniadę cytrynową?

Lemoniada cytrynowa ma w sobie ogromne ilości witaminy C, pomaga także usuwać z organizmu szkodliwe toksyny, a do tego ma wyśmienity smak! Napój cytrynowy ma w sobie dużą ilość potasu, dzięki czemu pobudza pracę mózgu.

Lemoniada świetnie smakuje z dodatkiem miodu lub cukru. Można jednak dodać do niej zdrowsze słodziki. Fantastycznie komponuje się z miętą i dużą ilością lodu, szczególnie w gorące i upalne dni. Uwielbiają ją dzieci jak i dorośli, często jest spotykana podczas słynnego polskiego grillowania.

Lista składników i przepis znajduje się poniżej…

Pomysły na letnie orzeźwienie

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również bardzo smaczną sałatkę owocową, a także pyszną lemoniadę arbuzową, którą będziemy w stanie przygotować dosłownie w 3 minut.

Lemoniada cytrynowa składniki

  • 1 cytryna
  • 1/2 l wody mineralnej niegazowanej
  • 1/2 l wody mineralnej gazowanej
  • łyżka miodu
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • garść liści mięty

Lemoniada cytrynowa przepis

Przygotowanie lemoniady cytrynowej wcale nie jest takie skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Ja swoją wersję lemoniady cytrynowej robię z dodatkiem pomarańczy oraz limonki. Oczywiście niezbędnym składnikiem każdej lemoniady jest orzeźwiająca mięta.

Pomarańczę, cytrynę, limonkę kroimy na pół. Z jednej części wyciskamy sok, drugą część kroimy na plasterki. Sok i pokrojone owoce dodajemy do dzbanka. Sok możecie wycisnąć przy pomocy ręcznej wyciskarki do cytrusów. Jeśli nie macie jej w domu wystarczy, że użyjecie widelca. Wkładamy go w miąższ i obracamy. Polecam wcześniej przed przekrojeniem owoców rolować je przez chwilę na blacie. Ten zabieg sprawi, że łatwiej puszczą sok.

Nasz dzbanek na lemoniadę uzupełniamy wodą mineralną, ja wykorzystuję niegazowaną i wkładamy listki mięty.

Na chwilę przed podaniem do lemoniady cytrynowej dodajemy kostki lodu, aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Lemoniada cytrynowa
Lemoniada cytrynowa

Smacznego!