Szaszłyki drobiowe kojarzą się sezonem grillowym. Gdy słońce zaczyna grzać Polacy odpalają swoje sprzęty i eksperymentują tworząc wspaniałe potrawy.

Jednak klasyka, czyli szaszłyki z kurczaka zawsze obronią się smakiem.

Jak przygotować szaszłyki drobiowe?

Delikatne, soczyste i kruche mięso z dodatkiem kolorowej papryki, pieczarek i cebuli to król polskich imprez ogrodowych. Szaszłyki z grilla muszą mieć mięso i warzywa pokrojone na małe kawałki. Wszystkie składniki nabija się na szaszłykowe drewniane patyczki tworząc najbardziej popularną grillową potrawę.

Obejrzyj nasze filmy:

Szaszłyki z kurczakiem są znane i przygotowywane na całym świecie, choć pierwsze zapiski pochodzą z Azji centralnej. Czas pieczenia mięsa na grillu trzeba wyczuć, ponieważ wszystko zależy od wielkości kawałków mięsa.

Szaszłyki można przygotować nie tylko latem na grillu, świetnie nada się do nich grillowa patelnia, dzięki której można cieszyć się wyjątkowym smakiem przez cały rok.

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie spotkanie urozmaicić dobrym jedzeniem.

Pokażę Wam dziś jak przygotować szybko drobiowe szaszłyki z grilla. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a swoim wyglądem zachwycą niejedną osobę. Warto zatem znać przepis i przy najbliższej okazji przygotować tą potrawę :)

Jakie dodatki do szaszłyków z kurczaka

Dodatki po potraw z grilla to kluczowa sprawa. Możemy podać bardzo prostą sałatkę z pomidorów i cebuli, albo klasyczny dodatek do potraw z grilla – sałatkę ziemniaczaną. Taka sałatka doskonale pasuje do grillowanego mięsa.

Jako uzupełnienie płynów podczas upałów i czasu spędzonego przy wspólnym grillowaniu polecam orzeźwiającą i bardzo nawadniającą lemoniadę arbuzową, albo klasyczna wersję lemoniady.

Idealnym dodatkiem do szaszłyków są wszelkiego rodzaju dipy, sos czosnkowy oraz sos tzatziki. Sos tzatziki przygotujecie dosłownie w kilka chwil w domu. Połączenie jogurtu, orzeźwiającego zielonego ogórku i czosnku to połączenie idealne do mięsa.

Listę zakupów oraz przepis znajdziecie poniżej…

Szaszłyki drobiowe składniki

  • piersi z kurczaka
  • cukinia
  • pieczarki
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie „przyprawa do grilla”
  • odrobina oliwy
  • patyczki do szaszłyków

Szaszłyki drobiowe przepis

Szaszłyki drobiowe zazwyczaj przygotowuję z piersi kurczaka. Filet z kurczaka jest mięsem, które bardzo łatwo przygotować, zamarynować i doprawić. Jednak w przypadku tak delikatnego mięsa trzeba szczególnie uważać, aby zbyt długo nie poddawać go obróbce termicznej. Mięso z kurczaka zbyt długo pieczone, albo smażone zrobi się suche.

Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. W sklepach są dostępne gotowe mieszanki przypraw do kurczaka z grilla, możecie taką użyć. Jednak pamiętajcie aby najpierw sprawdzić skład i wybrać taką, w której są tylko prawdziwe naturalne przyprawy.

Pora teraz na przygotowanie warzyw. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w dużą kostkę. W zależności od wielkości cukinii kroimy ją w grube plasterki, albo jak jest duża to w półplasterki.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na pół wzdłuż.

Aby patyczki od szaszłyków nam się nie spaliły na grillu pod wpływem temperatury, przed nabijaniem na nie mięsa i warzyw należy zamoczyć je na chwilę w zimnej wodzie. Drewno wchłonie wodę i podczas grillowania się nie spali.

Mięso i warzywa nadziewamy w dowolnej kolejności, takiej na jaką macie ochotę, nie musi być symetrycznie.

Na chwile przed grillowaniem szaszłyków smarujemy je odrobiną oliwy. Dodatek oliwy sprawi, że mięso i warzywa podczas grillowania nie wyschną. Podczas grillowania możemy od czasu do czasu posmarować szaszłyki wspomnianą oliwą.

Szaszłyki drobiowe grillujemy do czasu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Osobiście wolę grillować prosto na ruszcie niż na tackach. Badania owszem pokazują, że jest to szkodliwe, jednak z drugiej strony nie grillujemy, aż tak często aby miało nam to bardzo zaszkodzić. Mięso grillowane prosto na ruszcie ma moim zdaniem dużo lepszy smak.

Porada:
Nie należy zbyt długo grillować kurczaka, bo stanie się suchy.
Spróbujcie grillować szaszłyki bezpośrednio na ruszcie, delikatnie się przyrumienią i nabiorą charakterystycznych pasków od grillowana.

Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe

Smacznego!