Twarożek z cebulką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie. Taki twarożek znany jest praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak jest wyjątkowy.

Domowy twarożek najczęściej jest dodatkiem do pysznych świeżych kajzerek. Jest doskonałym śniadaniowym smarowidłem. Twarożek ze szczypiorkiem to najbardziej klasyczny przepis na początek dnia.

Jak przygotować serek ze szczypiorkiem i cebulą?

Najlepiej sprawdzi się tu zwykły twaróg półtłusty, a nie śmietankowy zmielony, ale oczywiście jest to rzecz gustu. Na twarożek przepis jest szybki i prosty, choć występuje w wielu wariantach, najpopularniejszy jest serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, lecz coraz częściej gości na stołach na przykład twarożek z cebulką.

Obejrzyj nasze filmy:

Twarożek nie powinien być ani zbyt suchy ani za rzadki, dlatego proporcje mają tu ogromne, a nawet kluczowe znaczenie. Niektórzy używają do twarożku mleka jednak lepiej sprawdzi się gęsta śmietana. Można go zrobić również na słodko dodając miód. Każdy znajdzie w tym przepisie coś dla siebie.

Najlepiej będzie smakował ze świeżym pieczywem. Tutaj w zależności od upodobań może być chlebek albo bułeczka.

Jakie dodatki do serka ze szczypiorkiem?

Według mnie najlepszym dodatkiem do domowego twarożku jest świeże pieczywo posmarowane masłem. Idealnie będą pasowały tutaj bułki z chrupiącą skórką, albo znany z piekarni, ale tym razem przygotowany w domowym zaciszu chleb foremkowy.

Składniki

  • 200g białego sera
  • 150 ml gęstej śmietany
  • mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • świeże pieczywo
  • masło

Twarożek przepis

Jak wspomniałem we wstępnie przygotowanie twarożku wcale nie jest skomplikowane. Zaczynamy od przełożenia twarogu do miseczki, a następnie rozgniatamy go przy pomocy widelca.

Cebulę opieramy z łupiny i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, szczypiorek po umyciu dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Cebulę wraz ze szczypiorkiem dodajemy do twarogu. Do miseczki dodajemy śmietanę i doprawiamy całość do smaku solą. Dodajemy odrobinę soli i próbujemy. Jak będzie za mało słone to doprawiamy dalej. Polecam stopniowo dodawać sól do twarożku.

Jeśli jesteście na diecie, albo chcecie aby to danie było mniej kaloryczne możecie zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym. Serek będzie równie smaczny, jak ze śmietaną.

Twarożek z cebulką i szczypiorkiem

Smacznego!