Domowe lody straciatella to połączenie domowych lodów waniliowych z pyszną mleczną czekoladą. Lody są kremowe i puszyste. Idealne na ciepłe dni. Do przygotowania tego smacznego deseru potrzebujemy dosłownie 4 składników. Wszystko przygotujecie przy pomocy miksera, nie potrzebujecie specjalistycznej maszyny do lodów.

Lody straciatella są przygotowane na bazie śmietanki i mleka, bez wykorzystania jajek.

Jak zrobić lody straciatella?

Lody straciatella przepis jest szybki i prosty w wykonaniu, do przygotowania tych pysznych domowych lodów potrzebujemy dosłownie 4 składników. Wbrew powszechnie panującej opinii do zrobienia lodów nie trzeba żadnej maszyny. Wystarczy odpowiednio połączyć wszystkie składniki.

Obejrzyj nasze filmy:

Lody z kawałkami czekolady nie tylko dobrze wyglądają, ale przede wszystkim super smakują. W tym wypadku mamy pewność, że nie ma nich konserwantów, stabilizatorów. Lody straciatella możecie przygotować na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady. Osobiście skoro to ma być słodki deser to wolę wersję z mleczną czekoladą.

Do lodów straciatella najczęściej kupuję w sklepie wafelki i właśnie podaję je w rożkach. Spróbujcie, a się przekonacie, że te lody smakują lepiej niż w niejednej lodziarni.

Lody dla ochłody pyszne przepisy

Skoro lato zbliża się wielkimi krokami to trzeba przygotować i zgromadzić przepisy na pyszne lody. Znajdziesz u mnie przepis na pyszne, aromatyczne lody pistacjowe, a także coś dla wielbicieli truskawek – lody truskawkowe.

Jeśli złapie Was mały głód, to koniecznie spróbujcie naszej sałatki owocowej.

Lody straciatella składniki

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki esencji waniliowej

Koniecznie wykorzystajcie białą esencję waniliową. Jeśli nie macie jej, możecie dodać ziarna z laski wanilii, albo łyżeczkę cukru waniliowego. Wybierzcie ten z prawdziwą wanilią.

Lody straciatella przepis

Śmietanę, mleko i esencję wlewamy do wysokiego naczynia, nie będzie Wam pryskało po kuchni. Następnie na średnich obrotach całość miksujemy około 2-3 minut i wkładamy do lodówki na mniej więcej 40 minut. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i zaczynając od wolnych obrotów, zwiększając do średnich miksujemy. Nie dostaniemy sztywnej masy, ale lody nam zgęstnieją. Miksujemy jakieś 5-6 minut.

Na chwilę przed końcem miksowania do lodów dodajemy pokruszoną czekoladę. Łatwiej Wam będzie ją pokruszyć, posiekać, jak będzie zamrożona. Możecie ją również zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Masę w raz z czekoladą przekładamy do naczynia w którym będziemy mrozili lody. Potrzebują one minimum 5 godzin w temperaturze -15 st. C. Ja mrożę je w mniejszych pojemniczkach, aby po wyciągnięciu były na jeden raz. Domowe lody są bardziej zmrożone niż te w kawiarniach i cukierniach, dlatego po wyjęciu, musimy zostawić je w spokoju na około 10 minut.

Lody rozmrożone nie należy ponownie mrozić.

Domowe lody straciatella
Domowe lody straciatella

Smacznego!