Domowe lody straciatella to połączenie domowych lodów waniliowych z pyszną mleczną czekoladą. Lody są kremowe i puszyste. Idealne na ciepłe dni. Do przygotowania tego smacznego deseru potrzebujemy dosłownie 4 składników. Wszystko przygotujecie przy pomocy miksera, nie potrzebujecie specjalistycznej maszyny do lodów.
Lody straciatella są przygotowane na bazie śmietanki i mleka, bez wykorzystania jajek.
Jak zrobić lody straciatella?
Lody straciatella przepis jest szybki i prosty w wykonaniu, do przygotowania tych pysznych domowych lodów potrzebujemy dosłownie 4 składników. Wbrew powszechnie panującej opinii do zrobienia lodów nie trzeba żadnej maszyny. Wystarczy odpowiednio połączyć wszystkie składniki.
Obejrzyj nasze filmy:
Lody z kawałkami czekolady nie tylko dobrze wyglądają, ale przede wszystkim super smakują. W tym wypadku mamy pewność, że nie ma nich konserwantów, stabilizatorów. Lody straciatella możecie przygotować na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady. Osobiście skoro to ma być słodki deser to wolę wersję z mleczną czekoladą.
Do lodów straciatella najczęściej kupuję w sklepie wafelki i właśnie podaję je w rożkach. Spróbujcie, a się przekonacie, że te lody smakują lepiej niż w niejednej lodziarni.
Lody dla ochłody pyszne przepisy
Skoro lato zbliża się wielkimi krokami to trzeba przygotować i zgromadzić przepisy na pyszne lody. Znajdziesz u mnie przepis na pyszne, aromatyczne lody pistacjowe, a także coś dla wielbicieli truskawek – lody truskawkowe.
Jeśli złapie Was mały głód, to koniecznie spróbujcie naszej sałatki owocowej.
Lody straciatella składniki
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 100g mlecznej czekolady
- 2 łyżki esencji waniliowej
Koniecznie wykorzystajcie białą esencję waniliową. Jeśli nie macie jej, możecie dodać ziarna z laski wanilii, albo łyżeczkę cukru waniliowego. Wybierzcie ten z prawdziwą wanilią.
Lody straciatella przepis
Śmietanę, mleko i esencję wlewamy do wysokiego naczynia, nie będzie Wam pryskało po kuchni. Następnie na średnich obrotach całość miksujemy około 2-3 minut i wkładamy do lodówki na mniej więcej 40 minut. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i zaczynając od wolnych obrotów, zwiększając do średnich miksujemy. Nie dostaniemy sztywnej masy, ale lody nam zgęstnieją. Miksujemy jakieś 5-6 minut.
Na chwilę przed końcem miksowania do lodów dodajemy pokruszoną czekoladę. Łatwiej Wam będzie ją pokruszyć, posiekać, jak będzie zamrożona. Możecie ją również zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Masę w raz z czekoladą przekładamy do naczynia w którym będziemy mrozili lody. Potrzebują one minimum 5 godzin w temperaturze -15 st. C. Ja mrożę je w mniejszych pojemniczkach, aby po wyciągnięciu były na jeden raz. Domowe lody są bardziej zmrożone niż te w kawiarniach i cukierniach, dlatego po wyjęciu, musimy zostawić je w spokoju na około 10 minut.
Lody rozmrożone nie należy ponownie mrozić.
Smacznego!