Domowe lody truskawkowe to bardzo prosty przepis na zrobienie naturalnych lodów o smaku truskawki. Te lody polecam nawet zimą, do ich przygotowania możemy wykorzystać również mrożone truskawki.
Ten przepis na lody nie wymaga od nas wyjmowania i mieszania lodów podczas ich zamrażania. Trzeba mieć również świadomość tego, że domowe lody, przed podaniem trzeba wyjąć kilka minut wcześniej, bo inaczej będą mocno zmrożone i nie będzie można ich nałożyć. Możecie również lody zamrażać w mniejszych pojemniczkach i nie trzeba rozmrażać całości. Raz rozmrożonych lodów nie powinno się ponownie zamrażać.
Składniki
- 400g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 250g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
Jeśli lody przygotowujecie zimą, to możecie wykorzystać mrożone truskawki.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowe lody truskawkowe – jak przygotować
Truskawki dokładnie myjemy, wycinamy szypułki i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie wkładamy do rondelka dodajemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. A następnie na 30 minut wkładamy do lodówki.
W drugiej misce mieszamy na wolnych obrotach śmietanę, pozostałą część cukru i serek mascarpone. Następnie dodajemy do truskawki i na wolnych obrotach mieszamy całość. Możecie również wymieszać je łyżką.
Lody przekładamy do pojemnika, w którym będziecie je mrozić. I wkładamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Polecam Wam mrozić je w mniejszych pojemniczkach, bo raz wyjętych lodów nie powinno się ponownie mrozić.
Smacznego!