Domowe lody truskawkowe to bardzo prosty przepis na zrobienie naturalnych lodów o smaku truskawki. Te lody polecam nawet zimą, do ich przygotowania możemy wykorzystać również mrożone truskawki.

Ten przepis na lody nie wymaga od nas wyjmowania i mieszania lodów podczas ich zamrażania. Trzeba mieć również świadomość tego, że domowe lody, przed podaniem trzeba wyjąć kilka minut wcześniej, bo inaczej będą mocno zmrożone i nie będzie można ich nałożyć. Możecie również lody zamrażać w mniejszych pojemniczkach i nie trzeba rozmrażać całości. Raz rozmrożonych lodów nie powinno się ponownie zamrażać.

Składniki

  • 400g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%

Jeśli lody przygotowujecie zimą, to możecie wykorzystać mrożone truskawki.

Obejrzyj nasze filmy:

Domowe lody truskawkowe – jak przygotować

Truskawki dokładnie myjemy, wycinamy szypułki i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie wkładamy do rondelka dodajemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. A następnie na 30 minut wkładamy do lodówki.

W drugiej misce mieszamy na wolnych obrotach śmietanę, pozostałą część cukru i serek mascarpone. Następnie dodajemy do truskawki i na wolnych obrotach mieszamy całość. Możecie również wymieszać je łyżką.

Lody przekładamy do pojemnika, w którym będziecie je mrozić. I wkładamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Polecam Wam mrozić je w mniejszych pojemniczkach, bo raz wyjętych lodów nie powinno się ponownie mrozić.

Domowe lody truskawkowe
Domowe lody truskawkowe

Smacznego!