Ryż smażony z kurczakiem w curry

Ryż smażony z kurczakiem w curry

Ryż smażony z kurczakiem w curry to danie inspirowane kuchnią Azjatycką. Curry wzbogaci smak tego dania i nada mu specyficzny żółty kolor, który będzie jeszcze bardziej oddziaływał na nasze zmysły.

Ryż smażony z kurczakiem wyróżnia się tym od innych potraw kuchni chińskiej, że jest niewiele sosu.

Przepis na Szybki ryż z kurczakiem i papryką

Składniki

  • ryż
  • mieszanka chińska (mrożona)
  • filet z kurczaka
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy curry (żółtej)

Porada: Możecie wykorzystać tutaj mrożone warzywa, są tak samo dobre jak te świeże, bo obecnie najczęściej są bardzo szybko po zebraniu mrożone, więc nie tracą swoich właściwości zdrowotnych.

Ryż smażony z kurczakiem w curry – przepis

  1. Najlepiej w woku na odrobinie oleju podsmażamy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka. Smażymy go 2-3 minuty. Doprawiamy go podczas smażenia solą i pieprzem.
  2. Na patelnię dodajemy warzywa. Smażymy je raze z kurczakiem ok. 8 minut. Musza być al dente. Wykładamy wszystko do miseczki.
  3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale 2-3 minutki krócej.
  4. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy ryż, dodajemy curry, smażymy ryż ok. 2-3 minut, a następnie dodajemy smażone wcześniej warzywa i kurczaka.
  5. Całość przekładamy na talerze.

Przeczytaj przepis na: Ryż z warzywami i kurczakiem

Ryż smażony z kurczakiem w curry

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.