Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym to idealne połączenie delikatnego smaku szparagów, śmietany, szpinaku i makaronu. Wbrew pozorom jest to bardzo lekkie i pożywne danie.
Całość podajemy ze startym parmezanem i włoskimi orzechami.
Dlaczego warto przygotować makaron ze szpinakiem?
Czy istnieje idealne połączenie delikatnego smaku, włoskiego kunsztu i pięknej zieleni? Tak, to makaron ze szpinakiem i szparagami! Jest to danie lekkie, a jednocześnie bardzo pożywne. Z dodatkiem parmezanu lub startych orzechów staje się wyśmienitym poczęstunkiem dla gości, choć w zaciszu domowym smakuje tak samo wyśmienicie.
Obejrzyj nasze filmy:
Makaron ze szpinakiem najlepiej sprawdzi się z penne, choć świderki także dobrze będą się prezentować.
Wyśmienity sos dobrze smakuje na makaronie z muszelek. Makaron ze szparagami to typowe wiosenne danie, na które warto czekać cały rok! Penne ze szpinakiem i szparagami świetnie sprawdza się na obiad, jest to szybki przepis, a danie jest niesamowicie pożywne.
Szparagi mają swój sezon w miesiącach wiosennych, dlatego trzeba je wykorzystać w kuchni do wszystkich pysznych dań! Sos w tym daniu jest niezwykle aromatyczny, choć nie ma wielu składników, a szparagi ze szpinakiem komponują się doskonale.
Ważne, by ze szparagów usunąć twarde łodygi, wtedy można cieszyć się wyśmienitym smakiem!
Możecie tutaj wykorzystać dowolny makaron np. penne, świderki. Polecam jednak muszelki, pyszny aromatyczny sos, zostanie w środku muszelek i z każdym kolejnym widelce będziemy go wyczuwali.
Inne przepisy na pyszne makarony
Sezon na szparagi jest niezwykle krótki, jednak na blogu kulinarnym znajdziesz pyszne przepisy na inne pyszne makarony. Uwielbiam penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym, a także pyszne Spaghetti z boczkiem.
Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym składniki
- makaron muszelki
- szparagi
- duża garść świeżego szpinaku
- 30g parmezanu
- 150 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- kilka orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym przepis
- Makaron gotujemy al dente. Najlepiej skorzystać ze przepisu znajdującego się na opakowaniu. Każdy makaron ma odrobine inny skład i gotujemy go w różnym czasie
- Szparagi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Odcedzamy i kroimy na 3 części. Aby danie wyglądało jeszcze bardziej efektownie, polecam przeciąć je na pół wzdłuż.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Szklimy go przez ok. 10 sekund na oliwie, a następnie dodajemy szpinak i szparagi. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jak szpinak zacznie się robić miękki, zdejmujemy patelnię z ognia.
- Wlewamy śmietanę, mieszamy, dorzucamy makaron i jeszcze raz wszystko mieszamy.
- Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, a następnie dekorujemy włoskimi orzechami.
Smacznego!