Makaron ze szpinakiem i szparagami

Makaron ze szpinakiem i szparagami

Makaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie będziecie żałować. Do przygotowania tej potrawy wykorzystamy makaron razowy dzięki czemu danie to będzie dużo bardziej zdrowsze.  Oczywiście możecie wykorzystać dowolny makaron – rurki, albo świderki, pszenny albo pełnoziarnisty.

Osobiście polecam Wam wykorzystanie do przygotowania tej potrawy mrożonego szpinaku. Po pierwsze jest znacznie tańszy, już rozdrobniony i z całą pewnością ma te same właściwości co świeży szpinak. Jeśli nie musicie to nie przepłacajcie :)

Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki (na 2 porcje)

  • 200g mrożonego szpinaku
  • mała cebula
  • 8 szparagów
  • 1,5 szklanki makaronu
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany

Makaron ze szpinakiem i szparagami – przepis

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – al dente. Czyli powinien być gotowany ok. 2 minut krócej aniżeli wskazuje instrukcja.
  2. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minut. Jeśli je rozgotujemy staną się bardzo włókniste. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. W rondelku na rozgrzanym maśle dusimy szpinak aż się rozmrozi. Dodajemy następnie drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy ok. 8 minut. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, makaron, szparagi i całość mieszamy.
  5. Podajemy posypane świeżo startym parmezanem.

Nasza porada:
Makaron najlepiej dodać bezpośrednio z gotującej się wody. Dodatek wody ze skrobią zagęści nam sos.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.