Ciasto z truskawkami
Desery

Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki jest w pełni więc przydałoby się aby zaprezentować przepis w którym wykorzystamy truskawki. Skusiliśmy się na ciasto z truskawkami, można by rzec, że tak naprawdę jest to tort biszkoptowy z truskawkami. Ciasto z własnoręcznie robionym budyniem. Nie będzie to przepis należący do grupy moje wypieki, a raczej do boskich przepisów Madzi :)

Przygotowanie ciasta z truskawkami powinniśmy podzielić na dwie części – przygotowanie biszkoptu (lub jeśli zależy Wam na czasie skorzystać z gotowego biszkoptu, który można kupić w sklepie – ale nie smakuje już tak dobrze :) ).

Ciasto z truskawkami – składniki

Biszkopt:

  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru

Krem:

  • pół kostki masła
  • budyń

Budyń:

  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

oraz

  • truskawki
  • galaretka

Ciasto z truskawkami – przepis

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka dodając porcjami szklankę cukru na sztywną pianą. Następnie dodajemy żółtka i dosypujemy przesianą przez sitko mąkę wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
  2. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Przygotowanie budyniu:

  1. W rondlu gotujemy mleko, w 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy pół szklanki cukru wraz z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i zwykłej mąki.
  2. Wlewamy tak przygotowane składniki do gotującego się mleka i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty do uzyskania konsystencji budyniu.

Przygotowanie kremu:

  1. Masło roślinne (najlepiej w temperaturze pokojowej) wkładamy do miski i rozcieramy mikserem lub pałką do ucierania dodając wcześniej przygotowany budyń porcjami. Nie powinniśmy dodawać go w całości na raz. Ucieramy wszystko na jednolitą masę.
  2. Jeśli krem będzie za mało słodki możemy go troszkę dosłodzić.

Przygotowanie ciasta z truskawkami:

  1. Jak mamy już upieczony biszkopt i przygotowany krem, możemy zacząć wykańczać nasze ciasto.
  2. W pierwszej kolejności powinniśmy przekroić biszkopt na pół wzdłuż.
  3. Dolną część biszkoptu smarujemy połową przygotowanego kremu i układamy na nim truskawki. Najlepiej połówki, wtedy ciasto nie będzie za wysokie.
  4. Na tak przygotowany spód ciasta nakładamy górną część biszkoptu i górę smarujemy drugą połową kremu. Na który znów układamy truskawki, w tym wypadku mogą być całe, ciasto będzie ładniej wyglądało.
  5. Całość polewamy ostudzoną galaretką. Trzeba pamiętać, aby galaretka nie była zbyt rzadka.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.