Wiosna to truskawkowy sezon! Przez cały rok czekamy, by w końcu upiec ciasto truskawkowe, które zabiera nas w sentymentalną podróż w czasy dzieciństwa! Pyszny placek ma niewiele składników, przepis na ciasto z truskawkami jest prosty i każdy, nawet poczatkujący kucharz sobie z nim poradzi.
Przepis na ciasto możecie również wykorzystać do ciast z innymi sezonowymi owocami. Z całą pewnością będzie przepyszne, wykorzystajcie do niego świeże śliwki, czereśnie. Możecie także zrobić ciasto z jabłkami.
Dlaczego warto jeść ciasto z truskawkami?
Truskawki mają niewiele kalorii i są doskonałym dodatkiem do ciast. Dzieci i dorośli uwielbiają ciasto z truskawkami, jest pyszne, wilgotne i słodkie.
Na szczęście można się cieszyć jego smakiem przez cały rok stosując truskawki mrożone, choć ciasto ucierane z truskawkami najlepiej smaku z dodatkiem świeżych owoców.
Ciasto wychodzi niesamowicie puszyste i szybko znika z talerzy. Ciasto truskawkowe ma swoich wiernych fanów, którzy z niecierpliwością czekają na sezon wiosenny. Po upieczeniu cały dom pachnie masłem i truskawkami, jest to zapach relaksujący i odganiający stres.
Ciasto jest puszyste, a jednocześnie wilgotne i kruche, truskawki dodają doskonałego smaku. Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno, choć jest tak pyszne, że rzadko zostaje na drugi dzień.
Smakuje piekielnie dobrze jeszcze na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ciasto jest delikatne i bardzo puszyste. Sprawdźcie sami….
Inne przepisy na pyszne ciasta
W mojej skarbnicy przepisów znajdziesz nie tylko przepisy na ciasta z owocami. Wśród moich ulubionych przepisów jest ciast 3 Bit, czy klasyczny sernik na kruchym spodzie. Znajdziesz także przepis na pyszny tort czekoladowy!
Ciasto z truskawkami składniki
- 400g truskawek
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru – jeśli lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej
- 1/3 szklanki oleju
- 320 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Ciasto z truskawkami przepis
Ciasto z truskawkami jest najlepiej przygotować bez pomocy miksera. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżki.
W misce mieszamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy jogurt i olej, cały czas mieszając. Jak składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy tak, aby nie było grudek.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i na wierzchu układamy pokrojone owoce.
Ciasto z truskawkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przez kolejne 5 minut.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!
zrobiłam wg przepisu ciasto bardzo smakowało