Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Makarony

Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym to bardzo szybkie i niezwykle aromatyczne danie. Obiad ten przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut i z całą pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Do tego przepisu wykorzystajcie penne, które lubicie – pszenne, albo z mąki gryczanej lub razowej.

Sprawdź: Zamów tanio i szybko jedzenie do domu!

Składniki

  • szklanka makaronu penne
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała szalotka
  • 30g parmezanu
  • garść szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Zobacz również: Makaron z łososiem i cukinią

Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente. Najlepiej posłużyć się czasem gotowania opisanym na opakowaniu.
  2. Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dosłownie 10 sekund.
  3. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażymy 2-3 minuty, aż będzie al dente. Wtedy dodajemy szpinak i smażymy dosłownie chwilę, aby liście złapały ciepło, ale nie straciły swojego koloru.
  4. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Na patelnię wlewamy śmietankę, wyłączamy płomień i dodajemy, najlepiej prosto z wody makaron.
  6. Całość mieszamy do połączenie się składników i wykładamy na talerze.
  7. Wierzch posypujemy startym parmezanem.

Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym

 

Sprawdź przepis na: Penne z kurczakiem i brokułami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.