Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym to pyszna i łatwa do przygotowania propozycja dla miłośników kuchni włoskiej. To danie, które zachwyci każde podniebienie i zaspokoi nawet największy głód. Penne to rodzaj makaronu w kształcie rurek, który doskonale komponuje się z kremowym sosem i szpinakiem.
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym to bardzo szybkie i niezwykle aromatyczne danie. Obiad ten przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut i z całą pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym to danie, które można podawać jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do mięsa lub ryby. To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie proste i smaczne jedzenie, a jednocześnie chcą spróbować czegoś nowego i niebanalnego.
Obejrzyj nasze filmy:
Danie to można łatwo modyfikować i dostosować do swoich upodobań smakowych. Można dodać do niego kurczaka, krewetki lub boczek, a także zmienić proporcje składników, aby uzyskać bardziej intensywny lub delikatny smak sosu.
Do tego przepisu wykorzystajcie penne, które lubicie – pszenne, albo z mąki gryczanej lub razowej.
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym składniki
- szklanka makaronu penne
- 150 ml śmietany 18%
- 1/2 czerwonej papryki
- mała szalotka
- 30g parmezanu
- garść szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Zobacz również: Makaron z łososiem i cukinią
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym przepis
Makaron gotujemy al dente. Najlepiej posłużyć się czasem gotowania opisanym na opakowaniu. Możecie to danie również przygotować na bazie dowolnego makaronu, jaki lubicie, to nie musi być makaron penne.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni na odrobinie masła szklimy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dosłownie 10 sekund.
Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażymy 2-3 minuty, aż będzie al dente. Wtedy dodajemy szpinak i smażymy dosłownie chwilę, aby liście złapały ciepło, ale nie straciły swojego koloru. Aby sos był kremowy i gładki, szpinak należy wcześniej podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i cebuli.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelnię wlewamy śmietankę, wyłączamy płomień i dodajemy, najlepiej prosto z wody makaron. Całość mieszamy do połączenie się składników i wykładamy na talerze.
Wierzch posypujemy startym parmezanem.
Sprawdź przepis na: Penne z kurczakiem i brokułami
Smacznego!