Spaghetti z boczkiem to trochę moja modyfikacja tradycyjnego włoskiego dania, mianowicie spaghetti taglio oilo. Aby podkręcić smak do klasyki dodamy odrobinę podsmażonego boczku.
Makaron podajemy posypany odrobiną parmezanu. Poniżej pokażę Wam również w jaki sposób wydobyć cały aromat z czosnku.
Sprawdź przepis na: Klasyczny makaron po Bolońsku
Składniki (na 2-3 porcje)
- 250g makaronu spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml dobrej oliwy
- 3-4 plastry wędzonego boczku
- 30g parmezanu
Ten przepis składa się przede wszystkim z oliwy i czosnku, więc wykorzystajcie dobrą jakościowo oliwę!
Spaghetti z boczkiem [PRZEPIS]
Zaczynamy od ugotowania makaron. Gotujemy go al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie wylewamy wody od gotowania się makaronu.
Na niewielkiej patelni podsmażamy bardzo drobno pokrojony w kostkę boczek. I smażymy go aż będzie chrupiący.
W czasie kiedy będzie gotował nam się makaron, na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Bardzo ważne jest aby czosnek wrzucić na jeszcze zimną oliwę. Wydobędziemy w ten sposób cały aromat czosnku. Jak zobaczymy, że czosnek zaczyna się smażyć na patelnię dodajemy makaron, podlewamy 3-4 łyżkami wody z makaronu. To właśnie ona sprawi, że powstanie nam sos. Dodajemy również pokrojony w kostkę boczek.
Całość mieszamy, smażymy dosłownie chwilę i wykładamy na talerze. Posypujemy wszystko startym parmezanem.
Smacznego!