Spaghetti z boczkiem to trochę moja modyfikacja tradycyjnego włoskiego dania, mianowicie spaghetti taglio oilo. Aby podkręcić smak do klasyki dodamy odrobinę podsmażonego boczku.

Makaron podajemy posypany odrobiną parmezanu. Poniżej pokażę Wam również w jaki sposób wydobyć cały aromat z czosnku.

Sprawdź przepis na: Klasyczny makaron po Bolońsku

Składniki (na 2-3 porcje)

  • 250g makaronu spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml dobrej oliwy
  • 3-4 plastry wędzonego boczku
  • 30g parmezanu

Ten przepis składa się przede wszystkim z oliwy i czosnku, więc wykorzystajcie dobrą jakościowo oliwę!

Spaghetti z boczkiem [PRZEPIS]

Zaczynamy od ugotowania makaron. Gotujemy go al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie wylewamy wody od gotowania się makaronu.

Na niewielkiej patelni podsmażamy bardzo drobno pokrojony w kostkę boczek. I smażymy go aż będzie chrupiący.

W czasie kiedy będzie gotował nam się makaron, na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Bardzo ważne jest aby czosnek wrzucić na jeszcze zimną oliwę. Wydobędziemy w ten sposób cały aromat czosnku. Jak zobaczymy, że czosnek zaczyna się smażyć na patelnię dodajemy makaron, podlewamy 3-4 łyżkami wody z makaronu. To właśnie ona sprawi, że powstanie nam sos. Dodajemy również pokrojony w kostkę boczek.

Całość mieszamy, smażymy dosłownie chwilę i wykładamy na talerze. Posypujemy wszystko startym parmezanem.

Spaghetti z boczkiem
Spaghetti z boczkiem

Smacznego!