Domowe Pad Thai z kurczakiem
Makarony

Domowe Pad Thai z kurczakiem

Domowe Pad Thai z kurczakiem to klasyczne danie kuchni tajskiej. Jest to smażony makaron w woku z jajkiem, krewetkami albo kurczakiem. Nasza wersja Pad Thai będzie z dodatkiem kurczaka, bowiem nie wszyscy lubią krewetki.

Pad Thai przygotujemy w uproszczonej formie bez wymyślnych składników, sosów. Dzięki temu każdy będzie mógł je przygotować w domowym zaciszu.

Pad Thai z kurczakiem – co to jest?

Pad Thai z kurczakiem to danie, które swoje korzenie ma w Tajlandii. Jest ono serwowane zarówno dobrych i eleganckich restauracjach, jak również w ulicznych budkach i traktowane jako tamtejszy fast food. Pad Thai to popularnie zwany „stir fry” czyli makaron ryżowy smażony z jajkiem i dodatkami. Naczęściej jest ona serwowany z orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, warzywami, kurczakiem. Jednak spotkamy również wersję Pad Thai z tofu oraz Pad Thai z krewetkami.

Danie to najczęściej przygotowywane jest w woku, lub głębokiej patelni.

Najprostsza wersja Pad Thai to ta z samym jajkiem. Ja jednak wolę przygotowywać to danie z dodatkiem kurczaka albo tofu.

Pad Thai – jakie go się przygotowuje

Do przygotowania Pad Thai z kurczakiem wykorzystuje się makaron ryżowy. Najczęściej jest to makaron ryżowy wstążki. Pokażę Wam jak przygotować to danie, w taki sposób, aby sos oblepił makaron, wtedy jest on najsmaczniejszy. Danie można wzbogacić przy pomocy dodatku soku i plasterków limonki, kolendry, czy posiekanego chilli.

Klasycznie nie przygotowuje się Pad Thai sos tylko do ugotowanego makaronu dodaje po kolei wszystkie składniki.

W Polsce do makaronu dodaje się pastę z tamaryndowca, natomiast w Tajlandii dodawany jest sok z tamaryndowca. Obowiązkowymi składnikami są sos rybny, szalotka i kiełki fasoli mung. Oczywiście nie można zapominać, że podstawę Pad Thai stanowi makaron ryżowy i jajko.

Moją wersję bardzo często wzbogacam dodatkiem świeżej kolendry. Ma ona bardzo orzeźwiający smak i świetnie przełamuje inne smaki. Jeśli nie przepadacie za tym dodatkiem, możecie wykorzystać świeżą natkę pietruszki.

Pad Thai w wersji wegańskiej

Pad Thai można przygotować również w całości wegetariański. W tej wersji zamiast kurczaka wykorzystujemy tofu, które idealnie wkomponuje się w tą potrawę.

Poniżej znajdziecie przepis na mój pyszny Pad Thai z kurczakiem. Zobaczcie jak łatwo go przygotować w domu.

Pad Thai z kurczakiem- składniki

  • makaron ryżowy
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • filet z kurczaka
  • kiełki fasoli mung
  • 50g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
  • kolendra albo natka pietruszki
  • jajko

Przeczytaj również Szybkie curry z łososiem

Składniki na sos

  • łyżka soku z limonki albo cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca

Pad Thai z kurczakiem – przepis

  1. Makaron wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy go na ok. 5-6 minut aby zmięknął. Oczywiście polecam zerknąć na przepis na opakowaniu. Makaron od różnych producentów, potrzebuje inny czas przygotowania.
  2. W misce mieszamy składniki sosu – sok z limonki, jeśli jej nie macie to można wykorzystać sok z cytryny. Dodajemy sos sojowy, sos rybny i obowiązkowy składnik – pastę z tamaryndowca.
  3. W woku, albo głębokiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę od dymki i czosnek.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy, ok. 3-4 minut. Najlepiej jest przygotowywać to danie w woku, bowiem przed dodaniem kurczaka, cebulę i czosnek przesuwamy na boki patelni, aby się przez chwilę nie smażyły.
  5. Jak kurczak będzie podsmażony wbijamy jajko, delikatnie mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. Smażymy wszystko ok. 2 minut. Jeśli zobaczycie, że jajko za szybko się ścina, to musicie odrobinę skrócić czas smażenia. Nie możemy pozwolić sobie, aby wyszło nam jajko na twardo. Jajko ma sie po prostu ściąć i oblepić makaron.
  6. Teraz dodajemy sos i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
  7. Na koniec dodajemy posiekany szczypior, posiekane orzeszki i kiełki fasoli mung. Całość mieszamy i wykładamy na talerze.
  8. Pad Thai możemy udekorować listkami kolendry, albo pietruszki.

Zobacz także: Ryż smażony z kurczakiem w curry

Domowe Pad Thai z kurczakiem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze