Domowe Pad Thai z kurczakiem
Inne,  Makarony

Domowe Pad Thai z kurczakiem

Domowe Pad Thai to klasyczne danie kuchni tajskiej. Jest to smażony makaron w woku z jajkiem, krewetkami albo kurczakiem. Nasza wersja Pad Thai będzie z dodatkiem kurczaka, bowiem nie wszyscy lubią krewetki.

Pad Thai przygotujemy w uproszczonej formie bez wymyślnych składników, sosów. Dzięki temu każdy będzie mógł je przygotować w domowym zaciszu.

Sprawdź przepis na Domowe Pad thai

Składniki

  • makaron ryżowy
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • filet z kurczaka
  • kiełki fasoli mung
  • 50g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
  • kolendra albo natka pietruszki
  • jajko

Przeczytaj również Szybkie curry z łososiem

Składniki na sos

  • łyżka soku z limonki albo cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Pad Thai z kurczakiem – przepis

  1. Makaron wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy go na ok. 5-6 minut aby zmięknął.
  2. W misce mieszamy składniki sosu.
  3. W woku, albo głębokiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę od dymki i czosnek.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy, ok. 3-4 minut.
  5. Jak kurczak będzie podsmażony wbijamy jajko, delikatnie mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. Smażymy wszystko ok. 2 minut.
  6. Dodajemy sos i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
  7. Na koniec dodajemy posiekany szczypior od dymki, posiekane orzeszki i kiełki fasoli mung. Całość mieszamy i wykładamy na talerze.
  8. Pad Thai możemy udekorować listkami kolendry, albo pietruszki.

Zobacz także: Ryż smażony z kurczakiem w curry

Domowe Pad Thai z kurczakiem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.