Domowe Pad Thai z kurczakiem to klasyczne danie kuchni tajskiej. Jest to smażony makaron w woku z jajkiem, krewetkami albo kurczakiem. Nasza wersja Pad Thai będzie z dodatkiem kurczaka, bowiem nie wszyscy lubią krewetki.
Pad Thai przygotujemy w uproszczonej formie bez wymyślnych składników, sosów. Dzięki temu każdy będzie mógł je przygotować w domowym zaciszu.
Pad Thai z kurczakiem – co to jest?
Pad Thai z kurczakiem to danie, które swoje korzenie ma w Tajlandii. Jest ono serwowane zarówno dobrych i eleganckich restauracjach, jak również w ulicznych budkach i traktowane jako tamtejszy fast food. Pad Thai to popularnie zwany „stir fry” czyli makaron ryżowy smażony z jajkiem i dodatkami. Naczęściej jest ona serwowany z orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, warzywami, kurczakiem. Jednak spotkamy również wersję Pad Thai z tofu oraz Pad Thai z krewetkami.
Obejrzyj nasze filmy:
Danie to najczęściej przygotowywane jest w woku, lub głębokiej patelni.
Najprostsza wersja Pad Thai to ta z samym jajkiem. Ja jednak wolę przygotowywać to danie z dodatkiem kurczaka albo tofu.
Pad Thai – jakie go się przygotowuje
Do przygotowania Pad Thai z kurczakiem wykorzystuje się makaron ryżowy. Najczęściej jest to makaron ryżowy wstążki. Pokażę Wam jak przygotować to danie, w taki sposób, aby sos oblepił makaron, wtedy jest on najsmaczniejszy. Danie można wzbogacić przy pomocy dodatku soku i plasterków limonki, kolendry, czy posiekanego chilli.
Klasycznie nie przygotowuje się Pad Thai sos tylko do ugotowanego makaronu dodaje po kolei wszystkie składniki.
W Polsce do makaronu dodaje się pastę z tamaryndowca, natomiast w Tajlandii dodawany jest sok z tamaryndowca. Obowiązkowymi składnikami są sos rybny, szalotka i kiełki fasoli mung. Oczywiście nie można zapominać, że podstawę Pad Thai stanowi makaron ryżowy i jajko.
Moją wersję bardzo często wzbogacam dodatkiem świeżej kolendry. Ma ona bardzo orzeźwiający smak i świetnie przełamuje inne smaki. Jeśli nie przepadacie za tym dodatkiem, możecie wykorzystać świeżą natkę pietruszki.
Pad Thai w wersji wegańskiej
Pad Thai można przygotować również w całości wegetariański. W tej wersji zamiast kurczaka wykorzystujemy tofu, które idealnie wkomponuje się w tą potrawę.
Poniżej znajdziecie przepis na mój pyszny Pad Thai z kurczakiem. Zobaczcie jak łatwo go przygotować w domu.
Pad Thai z kurczakiem- składniki
- makaron ryżowy
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- filet z kurczaka
- kiełki fasoli mung
- 50g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
- kolendra albo natka pietruszki
- jajko
Przeczytaj również Szybkie curry z łososiem
Składniki na sos
- łyżka soku z limonki albo cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
Pad Thai z kurczakiem – przepis
Makaron wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy go na ok. 5-6 minut aby zmięknął. Oczywiście polecam zerknąć na przepis na opakowaniu. Makaron od różnych producentów, potrzebuje inny czas przygotowania.
W misce mieszamy składniki sosu – sok z limonki, jeśli jej nie macie to można wykorzystać sok z cytryny. Dodajemy sos sojowy, sos rybny i obowiązkowy składnik – pastę z tamaryndowca.
W woku, albo głębokiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę od dymki i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy, ok. 3-4 minut. Najlepiej jest przygotowywać to danie w woku, bowiem przed dodaniem kurczaka, cebulę i czosnek przesuwamy na boki patelni, aby się przez chwilę nie smażyły.
Jak kurczak będzie podsmażony wbijamy jajko, delikatnie mieszamy i dodajemy odcedzony makaron. Smażymy wszystko ok. 2 minut. Jeśli zobaczycie, że jajko za szybko się ścina, to musicie odrobinę skrócić czas smażenia. Nie możemy pozwolić sobie, aby wyszło nam jajko na twardo. Jajko ma sie po prostu ściąć i oblepić makaron.
Teraz dodajemy sos i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodajemy posiekany szczypior, posiekane orzeszki i kiełki fasoli mung. Całość mieszamy i wykładamy na talerze.
Pad Thai możemy udekorować listkami kolendry, albo pietruszki.
Zobacz także: Ryż smażony z kurczakiem w curry

Smacznego!