TTort pierniczkowy jest delikatny w smaku, bardzo kremowy i przede wszystkim bardzo, ale to bardzo smaczny :) Tort jest delikatnym w smaku kremem na bazie serka mascarpone. Przygotowując ten tort, po Waszym domu rozniesie się cudowny, korzenny aromat przypraw. A czekoladowy biszkopt będzie czymś mega fajnym dla każdego, kto uwielbia czekoladę.
Tort piernikowy to klasyczne, aromatyczne ciasto, które kojarzy się z zimowymi, świątecznymi wieczorami. To doskonały wybór dla miłośników piernika, którzy chcą wzbogacić swoje świąteczne stoły o coś wyjątkowego. Tort ten składa się z kilku warstw miękkiego, wilgotnego piernika, przełożonego delikatnym kremem, a całość pokryta jest dekoracyjną polewą.
Musicie wcześniej przygotować sobie wysokie pudełko aby móc w nim przechowywać ten tort bo wychodzi dość duży :) Z całą pewnością jest to porcja dla 10 osób :)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na biszkopt
- 600g mąki
- 2 łyżki kakao
- 450g cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej)
- 3 kieliszki wódki
- 5 jajek
- 450ml maślanki
- 220ml mleka
- 5 łyżek miodu
- 300ml oleju
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 łyżki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki aromatu z wanilii (albo 2 łyżki cukru waniliowego)
Składniki na krem
- 750g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki aromatu waniliowego (2 łyżki cukru waniliowego)
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu
Dodatkowo
- 2 kieliszki spirytusu
- 1/2 szklanki ugotowanej (ostudzonej) wody
- 10 łyżek powideł śliwkowych
- wiórki kokosowe
Do przygotowania tortu wykorzystujemy tortownicę o średnicy 24 cm.
Przepis na biszkopty do tortu piernikowego
W rondelku podgrzewamy mleko razem z miodem tak aby składniki się połączyły. W misce mieszamy przy pomocy rózgi albo miksera maślankę, olej, jajka, wódkę i mleko z miodem.
W dużej misce przy pomocy łyżki mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i całość dokładnie miksujemy.
Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części i kolejno przelewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanymi masłem brzegami. Każdy z blatów biszkoptowych pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ich wyjęciu z piecyka odstawiamy je do ostygnięcia.
Przepis na krem mascarpone
W misce przy pomocy miksera mieszamy serki mascarpone z aromatem waniliowym, cukrem pudrem i śmietaną. Jak masa będzie już puszysta dodajemy cynamon, śmietan fix i całość miksujemy jeszcze przez chwilę.
Tort piernikowy przepis
Wodę mieszamy ze spirytusem aby powstał poncz do nasączenia blatów.
Pierwszy blat nasączamy odrobiną ponczu, następnie smarujemy 3 łyżkami powideł i 1/3 kremu mascarpone. Podobne kroki powtarzamy dla drugiego biszkoptu. Trzeci biszkopt układamy na wierzchu i pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.
Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!