TTort pierniczkowy jest delikatny w smaku, bardzo kremowy i przede wszystkim bardzo, ale to bardzo smaczny :) Tort jest delikatnym w smaku kremem na bazie serka mascarpone. Przygotowując ten tort, po Waszym domu rozniesie się cudowny, korzenny aromat przypraw. A czekoladowy biszkopt będzie czymś mega fajnym dla każdego, kto uwielbia czekoladę.

Tort piernikowy to klasyczne, aromatyczne ciasto, które kojarzy się z zimowymi, świątecznymi wieczorami. To doskonały wybór dla miłośników piernika, którzy chcą wzbogacić swoje świąteczne stoły o coś wyjątkowego. Tort ten składa się z kilku warstw miękkiego, wilgotnego piernika, przełożonego delikatnym kremem, a całość pokryta jest dekoracyjną polewą.

Musicie wcześniej przygotować sobie wysokie pudełko aby móc w nim przechowywać ten tort bo wychodzi dość duży :) Z całą pewnością jest to porcja dla 10 osób :)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na biszkopt

  • 600g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 450g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej)
  • 3 kieliszki wódki
  • 5 jajek
  • 450ml maślanki
  • 220ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 300ml oleju
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki aromatu z wanilii (albo 2 łyżki cukru waniliowego)

Składniki na krem

  • 750g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki aromatu waniliowego (2 łyżki cukru waniliowego)
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu

Dodatkowo

  • 2 kieliszki spirytusu
  • 1/2 szklanki ugotowanej (ostudzonej) wody
  • 10 łyżek powideł śliwkowych
  • wiórki kokosowe

Do przygotowania tortu wykorzystujemy tortownicę o średnicy 24 cm.

Przepis na biszkopty do tortu piernikowego

W rondelku podgrzewamy mleko razem z miodem tak aby składniki się połączyły. W misce mieszamy przy pomocy rózgi albo miksera maślankę, olej, jajka, wódkę i mleko z miodem.

W dużej misce przy pomocy łyżki mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i całość dokładnie miksujemy.

Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części i kolejno przelewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanymi masłem brzegami. Każdy z blatów biszkoptowych pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ich wyjęciu z piecyka odstawiamy je do ostygnięcia.

Przepis na krem mascarpone

W misce przy pomocy miksera mieszamy serki mascarpone z aromatem waniliowym, cukrem pudrem i śmietaną. Jak masa będzie już puszysta dodajemy cynamon, śmietan fix i całość miksujemy jeszcze przez chwilę.

Tort piernikowy przepis

Wodę mieszamy ze spirytusem aby powstał poncz do nasączenia blatów.

Pierwszy blat nasączamy odrobiną ponczu, następnie smarujemy 3 łyżkami powideł i 1/3 kremu mascarpone. Podobne kroki powtarzamy dla drugiego biszkoptu. Trzeci biszkopt układamy na wierzchu i pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.

Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tort piernikowy - prezent na 33 urodziny :)

Smacznego!