
Śmietanowy tort z owocami
To nasza niespodzianka na dzień ojca połączony z imieninami Piotra :)
Śmietanowy tort z owocami wcale nie jest aż tak skomplikowany w przygotowaniu, jak to wydawać by się mogło. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych, świeżych, sezonowych owoców.
Poniżej lista zakupów i przepis…
Przygotowanie ponczu do nasączenia
Biszkopt – składniki na dwa biszkopty
- jajka (10 sztuk)
- cukier puder (2 szklanki)
- cukier waniliowy (4 łyżeczki)
- mąka (2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
Masa śmietanowa
- śmietana 30% (1000g)
- cukier puder (1/3 szklanki)
- serek mascarpone (500g)
- śmietanfix (3 małe torebki)
Poncz
- woda (1/2 szklanki)
- syrop z brzoskwiń z puszki (1/2 szklanki)
- sok z cytryny (1/2 cytryny)
Dodatkowo
- brzoskwinie z puszki
- świeże owoce np. maliny, jagody
Przygotowanie biszkoptu
Przygotowaliśmy 2 biszkopty, aby tort był znacznie wyższy. Powyżej znajdziecie listę potrzebnych składników, jeśli będziecie robili biszkopty oddzielnie, albo tylko jeden- to podzielcie składniki na pół.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 35-40 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut.
Odstawiamy je do ostygnięcia.
Przygotowanie ponczu do nasączenia
Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku
Przygotowanie kremu do tortu
W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę to śmietanfixy nie są potrzebne, jednak ich dodanie będzie powodowało, że masa nie będzie chłonęła zbyt dużo wilgoci i nam nie wypłynie z tortu.
Masę kremową dzielimy na 5 części.
Przygotowanie tortu
Biszkopty kroimy na połowę wzdłuż, następnie każdy z nich nasączamy przygotowanym ponczem.
Na pierwszy blat wykładamy 1 część masy, a następnie układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i następnie nakładamy krem i brzoskwinie itd.
Brzegi oraz wierzch także smarujemy kremem. Górę tortu dekorujemy świeżymi owocami np. malinami, jagodami.