Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest znany w każdym polskim domu. Nie ma nic lepszego niż taki twarożek z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku na pyszną kolację.

Od razu uprzedzam najlepiej smaku ze śmietaną, ale jeśli koniecznie chcecie możecie zastąpić ją gęstym jogurtem naturalnym.

Tym razem przygotujemy go na bazie sera białego – krajanki, którą udało mi się kupić w jednym z popularnych dyskontów. Jest to ser o dość zwięzłej konsystencji. Nie wiem czy pamiętacie, ale dawniej był bardzo popularny i sprzedawany w sklepach z nabiałem.

Do twarożku najlepiej pasuje również świeża bułeczka posmarowana masełkiem :) Pycha…

Składniki

  • 400g sera białego
  • 300g śmietany 18% (najlepiej gęstej)
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szypiorku
  • sól

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem – przepis

  1. Ser wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
  2. Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sera.
  3. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce. Również dodajemy do serka.
  4. Dodajemy śmietanę, najlepiej stopniowo, aby twarożek nie wyszedł zbyt rzadki.
  5. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.