Caffe latte to pyszna, mleczna kawa znana na całym świecie. Może stać się również efektownym deserem za sprawą mlecznej pianki i słodkich dodatków. Dla wielu osób wydaje się trudna w przygotowaniu, dlatego wybierają raczej wyjście do kawiarni niż eksperymenty w domu. Jednak okazuje się, że to zadanie może być banalnie proste! Jak samodzielnie przygotować aromatyczną latte?
Dobra kawa to podstawa
Caffe latte to delikatny, aromatyczny napój z dużą ilością spienionego mleka. O jej smaku decyduje intensywne i esencjonalne espresso, którego smak oscyluje od głębokiej, czekoladowej słodyczy po owocowe nuty. Na całym świecie prym wiodą dwa gatunki kawy – Arabika oraz Robusta. Pierwsza ma łagodniejszy smak i często słodkie nuty, druga z kolei charakteryzuje się dość ostrym, wyrazistym i gorzkim posmakiem. Bardzo popularne są mieszanki obydwu gatunków, które gwarantują ciekawy smak i aromat. Zarówno kawa z ekspresu, kawiarki, jak i kapsułki espresso jest doskonałą bazą do przygotowania caffe latte.
Jak przyrządzić znakomite latte?
W pierwszej kolejności przygotowujemy espresso. Dobrym rozwiązaniem są kapsułki espresso, dzięki którym uzyskamy aromatyczny napój w kilkanaście sekund. Następnie podgrzewamy mleko do temperatury ok. 60-70 stopni C i spieniamy. W tym celu można wykorzystać spieniacz do mleka, np. Nespresso Aeroccino4.
Obejrzyj nasze filmy:
Warto wiedzieć, że w latte najlepiej spełnia swoją funkcję tłuste mleko 3%. Po jego spienieniu wlewamy około 20-50 ml espresso do wysokiej szklanki i zalewamy gorącym mlekiem. Latte podajemy z długą łyżeczką, która ułatwi wymieszanie warstw.
Najlepsze dodatki do latte
Caffe latte doskonale komponuje się ze słodkim akcentem w postaci syropu. Nieznane nam do tej pory smaki kawy zapewni bogata gama aromatów – czekoladowych, karmelowych, waniliowych, imbirowych, bananowych, kokosowych czy pistacjowych. Należy pamiętać, że syrop lub sos dodajemy na dno szklanki przed wlaniem espresso.
Innym słodkim dodatkiem, jaki możemy wykorzystać, jest bita śmietana, która stanie się zwieńczeniem smakowitego deseru. Najlepiej będzie się prezentować oprószona cynamonem, posypana wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi.
Cafe art – poczuj się jak prawdziwy barista!
Prawdziwi miłośnicy kawy będą z pewnością poszukiwać wyzwań i jeszcze ciekawszych efektów wizualnych. Cafe art to sztuka zdobienia kawy, dzięki której na powierzchni napoju powstają piękne wzory, takie jak listki czy serduszka. W tym przypadku warto zaopatrzyć się w dobry spieniacz do mleka, dzięki któremu uzyskamy piankę o idealnie kremowej konsystencji.
Na początku eksperymentów z cafe art warto wybrać dość dużą filiżankę z espresso. Kołysząc naczyniem, delikatnie przelewamy mleko. Innym sposobem na zdobienie kawy jest skorzystanie z szablonów we wzory. Wystarczy tylko przyłożyć wybrany szablon do naczynia i oprószyć napój cynamonem lub posypką czekoladową. Możliwości jest mnóstwo! Wszystko zależy od naszej kreatywności.