Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami

Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami

Łosoś to bogactwo zdrowych dla organizmu kwasów omega-3. Powinniśmy z tego właśnie powodu jeść go 2-3 razy w tygodniu. Tym razem przepis na pieczonego Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami.

Sos chrzanowy zrobimy na bazie jogurtu naturalnego, aby było jeszcze bardziej zdrowo i przede wszystkim dietetycznie. Zainteresowani przepisem? Znajdziecie go poniżej.

Szybki przepis na: Polędwica z dorsza z ratatouille

Składniki

  • filet z łososia
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • świeża papryka

Składniki na sos chrzanowy

  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Przeczytaj przepis na: Dorsz zapiekany w porach

Składniki na sos chrzanowy

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 10 minut, aby smaki się połączyły ze sobą.

Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami – przepis

  1. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie posypujemy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 10 minut.
  3. Łososia pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy pokrojoną na duże kawałki paprykę. Pieczemy ja w tym samym czasie co łososia.
  5. Rybę po upieczemy przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z warzywami. Na łososia wykładamy odrobine sosu chrzanowego.

Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami

Smaczny przepis na: Ryba w sosie czosnkowym

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.