Łosoś to bogactwo zdrowych dla organizmu kwasów omega-3. Powinniśmy z tego właśnie powodu jeść go 2-3 razy w tygodniu. Tym razem przepis na pieczonego Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami.
Sos chrzanowy zrobimy na bazie jogurtu naturalnego, aby było jeszcze bardziej zdrowo i przede wszystkim dietetycznie. Zainteresowani przepisem? Znajdziecie go poniżej.
Szybki przepis na: Polędwica z dorsza z ratatouille
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- filet z łososia
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- świeża papryka
Składniki na sos chrzanowy
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Przeczytaj przepis na: Dorsz zapiekany w porach
Składniki na sos chrzanowy
- Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 10 minut, aby smaki się połączyły ze sobą.
Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami – przepis
- Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie posypujemy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Łososia pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C.
- W tym samym czasie do piekarnika wkładamy pokrojoną na duże kawałki paprykę. Pieczemy ja w tym samym czasie co łososia.
- Rybę po upieczemy przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z warzywami. Na łososia wykładamy odrobine sosu chrzanowego.
Smaczny przepis na: Ryba w sosie czosnkowym
Smacznego!